Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novi Pazar: Za četiri godine 222 miliona za medije

11.12.2019.
Sandžak

Novi Pazar: Za četiri godinNovi Pazar je u poslednje četiri godine isplatio blizu 222 miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata što ga svrstava u sam vrh, gde su znatno veći i bogatiji gradovi, lokalnih samouprava po visini sredstava izdvojenih za podršku projektima javnog informisanja.
Više novca od Novog Pazara u tom periodu izdvojili su Beograd (preko 331 milion dinara) i Novi Sad (blizu 252 miliona dinara), dok je Niš (221,7 miliona dinara) izdvojio gotovo isto.
Sva tri grada imaju znatno veće budžete pa je tako Niš u prethodne četiri godine u gradskoj kasi raspolagao sa četiri puta više novca od Novog Pazara, budžeti Novog Sada bili su veći za oko deset puta, a Beograda za čak četrdeset puta.
Gotovo 90 odsto dodeljenih sredstava iz budžeta Novog Pazara, odnosno 196,8 miliona dinara ili blizu 1,7 miliona evra, pripalo je Radio televiziji (RTV) Novi Pazar, mediju bliskom lokalnoj samoupravi i vladajućoj Sandžačkoj demokratskoj partiji.
To, nekada Javno preduzeće za informisanje, je na konkursu raspisanom za tri godine, 2016, 2017. i 2018. godinu, iz gradske kase dobilo 151,2 miliona dinara, dok je lokalna samouprava ove godine njihov projekat podržala sa 45,6 miliona dinara.
RTV Novi Pazar je u prethodne četiri godine dobila još oko pet miliona dinara na konkursima koje je raspisivalo Ministarstvo kulture i informisanja što je, sa ukupnom podrškom od skoro 202 miliona dinara, svrstava među medije koji su dobili najviše novca na medijskim konkursima.
Novi Pazar je na konkursu za 2019. godinu sa po 480.000 dinara podržao i projekte udruženja “Journalistic plan” i “Lokal media plan”, a sa 264.000 dinara NVO “Reper”, čiji su osnivači ili predstavnici novinari RTV Novi Pazar.
Znatno manje novca na prethodna dva konkursa Novog Pazara dobili su televizija Jedinstvo (10,8 miliona dinara), koja je u međuvremenu prestala da emituje program, Novinska agencija Beta za radio Sto plus (pet miliona), Danas (2,5 miliona), Emedia (blizu dva miliona) i Yu radio (1,8 miliona dinara).
IZVOR: BETA

Najnovije