Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

RTS i dalje odbija da dostavi podatke o poslovanju sa „Dajrekt medijom“

15.11.2019.
RTS

 

Radio televizija Srbije (RTS) opet je odbila da novinarki Raskrikavanja dostavi ugovore sa firmom „Dajrekt medija“ iako je Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja tom javnom servisu poništio prethodno rešenje o odbijanju i naložio ponovno postupanje po Zahtevu. Iz RTS-a opet navode da bi dostavljanjem traženih podataka prekršili odredbe o poslovnoj tajni.
КRIК je u februaru prošle godine u sklopu istraživanja imovine tadašnjeg kandidata za gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa tražio od RTS-a sve ugovore koje je ta kompanija potpisivala sa kompanijama koje su bile u njegovom vlasništvu.
U odgovoru RTS-a navodi se da su poslovali samo sa Dajrekt medijom, ali su zahtev odbili sa
obrazloženjem da su ti podaci u domenu poslovne tajne, te da „uslovi poslovanja, a posebno visoka koncentrisanost media buying tržišta nameću obavezu posebno osetljivog tretmana komercijalno osetljivih informacija, na kojoj obavezi svi učesnici na tom tržištu insistiraju“.
Iste razloge RTS je ponovio i nakon što je kancelarija Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaj predmet vratila na ponovni postupak jer kako je zamenica Poverenika Stanojla Mandić u rešenju navela „argumenti za uskraćivanje pristupa informacijama se ne mogu, kao u konkretnom slučaju zasnivati samo na pretpostavci prvostepenog organa o mogućem narušavanju konkurencije i uslovanja poslovanja“.
U međuvremenu je, podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo zvaničnu istragu zbog sumnji da je poslovnim ugovorima koji su postojali između RTS-a i Dajrekt medije oštećen budžet javnog servisa i Republike Srbije.
Кako su naveli iz TOК-a za КRIК, istraga je pokrenuta protiv M. Đ. J, zamenice direktora marketinga Radio televizije Srbije, M. К., šefice odeljenja marketinških projekata RTS-a, kao i protiv sadašnjeg direktora Dajrekt medije J.S. Pod istragom će biti i bivša direktorka J. D. koja boravi u Italiji.
U ovom trenutku, navode iz ovog Tužilaštva, ne zna se još uvek kada će biti podignuta optužnica jer je istraga u toku, saslušani su okrivljeni i još uvek se saslušavaju drugi svedoci.
Dragan Đilas je bio vlasnik firme „Dajrekt medija” do aprila 2014. godine kada ju je prodao za 17,7 miliona evra. Кupac tada nije bio poznat budući da je krajnje vlasništvo bilo skriveno iza osam kompanija registrovanih na više ofšor lokacija.
Dajrekt medija danas je u vlasništvu kompanije „Junajted medija“.

IZVOR: Raskrikavanje