Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novinari, pomozite sami sebi: Objavite svoje plate

15.11.2019.
Novac

 

Кo je uputio ovaj poziv američkim novinarima, ne zna se, tek odgovor je stigao od desetina novinara Njujork tajmsa, BuzzFeed-a, CNN-a, Volstrit žurnala, Vajsa i Conde-a.
Кako prenosi Blumberg njuz, anonimni inicijator je pozvao novinare da objave koji tačno posao obavljaju, za koliku platu, u kom mediju, kog su pola i nacionalnosti jer, podvukao je inicijator, znanje je moć, a znanje o platama mnogima će pomoći da se odluče na traženje povišice.
Iz tabela, koje su rezultat odziva na ovaj poziv, saznalo se da, zamenik urednika u Njujork tajmsu zaradjuje 145.000 dolara godišnje, stalni saradnik u Vajsu 62.000 dolara godišnje, urednik u CNN-u 110.000 dolara + bonus, stalni saradnik mreže novina Lee Enterprises Incu Ajovi 33.000 dolara godišnje, žena urednik u Vox Media 400.000 dolara godišnje za uređivanje, produkciju, organizaciju podkasta, organizaciju konferencija.
Na Zapadu se plate objavljuju u bruto iznosima, mada ovde to nije izričito naznačeno.
Кrajem avgusta je plate svojih novinara objavio i Blumberg.
Prosečna plata novinara Blumberga je 99.802 dolara (od 77.387 do 143.003 dolara), a ako se dodaju bonusi i druge isplate, novinar Blumberga može da zaradi prosečno 102.803 dolara godišnje.
Neki dan je voditelj ruske televizije Rusija 1 Andrej Malahov objavio da je na prethodnom radnom mestu voditelja na televiziji Prvi kanal imao platu od 50.000 dolara mesečno, a da mu je na sadašnjem radnom mestu plata podjednako teška.

IZVOR: Ekonomske vesti