Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Aleksandar Gajović, državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja, za Кurir: U Srbiji nema medijskog mraka

14.11.2019.
Gajovic

Кakva je zapravo medijska scena u Srbiji?
- To što oni time nisu zadovoljni, ne znači da su mediji uzurpirani i zatvoreni za drugačije mišljenje. U sučeljavanjima sa zabrinutima za slobodu medija i njihovom navodnom nedovoljnom zastupljenošću u njima uvek imam stav - to nije tačno! Pluralizam i iznošenje drugačijeg viđenja stvari u javnosti sasvim su dobro normativno predviđeni u Srbiji. Sasvim je druga stvar što oni mnogo toga ne prihvataju kao postulat demokratskih vrednosti, već nastoje da stvore ambijent nesigurnosti, beznađa, ugroženost i anarhije, što nazivaju - medijskim mrakom.
Da li postoji kriza u našim medijima?
- Nijednog trenutka nisam tvrdio da nam je medijska scena idealna, stalno govorim da ona može i mora da bude bolja. Moralna kriza u medijima postoji, a ja se pritom nikada nisam držao po strani, jer je moja obaveza da se ta kriza prevaziđe. To, naravno, nije jednostavno, pogotovo ako su nam najvažnije vesti prostakluk jednog glumca, kako folk pevačica treba da postane baba ili da žena sumnjivog morala u rijalitiju ne može da odredi ko je otac deteta. Medije s takvim sadržajem je teško uvesti u bilo kakve normative. 
Zašto se pornografski sadržaj na televizijama ne kažnjava?
- Za neprimerene sadržaje zadužen je REM. Ipak, ne bih se složio da Savet REM takve pojave toleriše. Pre bi se moglo reći da se to, možda, nešto sporije od očekivanog radi i da su izrečene kazne blage. Predstojeće izmene i dopune seta medijskih zakona mogu dosta toga da unaprede. Što se tiče štampanih medija, o čijim sadržajima vodi računa Ministarstvo kulture i informisanja - veoma smo efikasni i „nemilosrdni“.
Ocenite svoj rad posle dve godine na mestu državnog sekretara.
- Na početku je bilo teško, ali izdržao sam sve nedaće. Prokstario sam Srbijom i shvatio da medijsku scenu ne čine samo oni iz Beograda i Кnez Mihailove ulice. Zadovoljan sam što smo raspisali i realizovali konkurse bez ijedne zvanične primedbe. Voleo bih da privedem kraju započeti posao - medijsku reformu i da se nadalje dokazujem u kulturi.
O predstojećim izborima
SNS ĆE UBEDLJIVO POBEDITI
Šta očekujete od predstojećih izbora?
- Nije ništa novo ako kažem da će i ovoga puta SNS odneti ubedljivu i zasluženu pobedu, jer iza te partije i njenih koalicionih partnera stoje veliki i vidljivi rezultati. Nikada se neću složiti s onima koji tvrde da je nekada bilo bolje nego sada. To poređenje je neprimereno i služi samo onima koji kalkulišu zatvorenih očiju.
IZVOR: "Kurir"

Najnovije