Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pismo SINOS-a premijerki Brnabić

23.10.2019.
Brnabic

Poštovana predsednice Vlade,

U ime Sindikata novinara Srbije (SINOS) potpisala sam Nacrt medijske strategije jer će usvajanjem odredaba koje se odnose na uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijskoj delatnosti i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora znatno biti poboljšan položaj novinara i medijskih radnika.

 

SINOS, međutim, ima ozbiljne primedbe na pojedina rešenja u  ovom dokumentu. Za nas je neprihvatljivo to što nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje koje telo, na kom sastanku i sa kojim obrazloženjem je suspendovalo Aneks kojim smo predložili  osnivanje regionalnih i lokalnih javnih servisa i donošenje zakona o javno privatnom partnerstvu kako bi na prikladan i transparentan način bila rešena sudbina „Novosti“, „Politike“ i Tanjuga.

 

Aneks je sastavni deo dokumenta koji smo potpisali 27. decembra prošle godine, a misteriozno je nestao iz Nacrta medijske strategije i pre nego što je iz  Brisela stigao izveštaj dr Frančeska Šakitana.  A upravo italijanski ekspert ukazuje da  bi osnivanje regionalnih i lokalnih  javnih servisa bilo dobro rešenje za Srbiju, ukoliko  za to postoje ekonomski uslovi.

 

Stav radne grupe da je to rešenje skupo, za nas je takođe neprihvatljiv, posebno ako se ima u vidu da pojedini privatni mediji od države dobijaju više novca nego što je izdvajano za nekadašnja javna medijska preduzeća. Najveća sredstva uglavnom se dodeljuju  medijima koji služe kao propagandne mašine, gde su plate najmanje, a sindikalno organizovanje zabranjeno.

 

SINOS ne vidi da će rešenja predložena u strategiji unaprediti projektno  sufinansiranje. Smatramo da je neophodno utvrditi jasne kriterijume na osnovu kojih će se izdvajati budžetske pare i da članovi  konkursnih komisija ne mogu biti novinari, vlasnici medija i predstavnici medijskih udruženja jer  to otvara prostor za sukob interesa i korupciju.

 

Naš  stav je da treba prihvatiti preporuke iz izveštaja dr Šakitana da se svi koji žele da rade na medijskom tržištu obavezno registruju kao i da se predvide sankcije za one koji to ne učine. Smatramo i da  treba prihvatiti  jednu od glavnih preporuka iz izveštaja dr Šakitana  da se usvoji Zakon o vlasništvu nad medijima.

 

Poštovana predsednice, SINOS očekuje da će  Vlada Srbije prilikom donošenja konačnih rešenja voditi računa o javnom, a ne interesima pojedinih grupacija, kojima mediji služe za političke manipulacije i lično bogaćenje.

IZVOR: SINOS

Najnovije