Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Upravljanje promenama u medijima

17.10.2019.
Solun

U Solunu je održan dvodnevni skup u organizaciji Evropske federacije novinara (EFJ) pod nazivom „Upravljanje promenama u medijima“. Na više od 15 panel diskusija raspravljalo se o brojnim izazovima koje je medijima donela digitalna revolucija, kao i o novim poslovnim modelima organizovanja medija.

Nezaobilazna tema bila je  – položaj medijskih radnika, koji je, prema izjavama učesnika u raspravi, izložen različitim pritiscima: od nastojanja da se novinari i njihove kolege prebace u niže platne kategorije, do smanjenja broja kolektivnih ugovora koji zaposlenima omogućavaju dodatne pogodnosti u odnosu na osnovnu zakonsku regulativu. Tako, na primer, u nemačkom javnom servisu i dalje nisu precizirani poslovi - koje imaju novinari na  web izdanju: izveštavanje, obrada, montaža i „kačenje“ video materijala u pisani izvešta, redovno osvežavanje stranice…  Precizno definisanje radnih zadataka na novim poslovima je neophodno zbog određivanja redovnog i prekovremenog rada, time i redovne i bolje zarade.

Kad je reč o prilagođavanju novinarskih sindikata izazovima – ostala je upamćena rečenica da „SINDIKAT NIJE KAFEMAT – ubacite članarinu i izaberete šta vam treba“. To je bila poruka Viktorije Pap Nagi mlade predsednice Omladinskog komiteta studenata na Aristotelovom univerzitetu u Solunu. Ona podvlači važnost zajedničkih akcija, vidljivost aktivnosti i motivisanje članstva za kontinuirano delovanje. Mladi članovi su neophodni sindikatima i njih je najbolje privući neposrednim kontaktom, zaključili su mnogi učesnici. Popularizacija sindikata treba da bude kroz osmišljene promotivne kampanje a za studenti treba da budu oslobođeni članarine.

Od drugih tema treba pomenuti i to da su frilenseri u Evropi i dalje u potrazi za boljom zaštitom uprkos Direktivi Evropskog parlamenta donete u oktobru prošle godine kojom se traži da honorarci budu obuhvaćeni kolektivnim ugovorima za stalno-zaposlene.

Posebnu pažnju i veći broj učesnika u diskusiji privukla je rasprava o UZNEMIRAVANJU novinara, od kojih su sve češće pretnje i vređanje.

Predstavnik Sindikata novinara Srbije učestvovao je u Solunu u radu Ekspertske grupe EFJ za digitalne medije (DEG). Najavljen je projekat koji će pomoći izradi ugovora o radu i zaštiti novinara koji rade na internet portalima i drugim oblicima digitalnih medija. Njihova posebnost je u tome što ih u svakom mediju ima vrlo malo, pa im je otežano pregovaranje o regularnim uslovima rada kod poslodavca.

IZVOR: SINOS, Dejan Gligorijević

Najnovije