Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Firmi Gašićeve supruge za medijske projekte najmanje 5,1 milion dinara ove godine

04.10.2019.
Kruševac

Na konkursima za medijske projekte firma ADD production, u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora BIA i funkcionera SNS Bratislava Gašića, dobila je za devet meseci ove godine nešto više od 4 miliona dinara u devet opština u Srbiji i još 1,1 milion na konkursima Ministarstva informisanja - ukupno nešto više od 43.500 evra.
Ova kruševačka firma koja proizvodi video program najviše novca dobila je marta upravo u Кruševcu - 1,9 miliona za dva projekta od kojih je jedan realizovan na lokalnoj RTV Кruševac, u vlasništvu Radoice Milosavljevića.
„Najsvežiji“ konkurs na kome je ADD production dobila novac je u Trsteniku - 950.000.
Osim toga, firma je dobila novac i u Aleksandrovcu (400.000), Raškoj (320.000), Ćićevcu (250.000) i Vrnjačkoj Banji (200.000). Osim toga, novac je stigao i od Ministarstva kulture i inofrmisanja za dva projekta - na jednom su dobili 700.000, a na drugom, za vesti na romskom jeziku, još 400.000 dinara.
Nije poznato preko kojih medija će ovi projekti biti realizovani.
Кako je Raskrikavanje ranije pisalo, već je ustaljena praksa dodeljivanja sredstava ljudima bliskim vlastima - prema podacima baze Кešformisanje, u prethodne dve godine je minimum 2,2 miliona evra sa medijskih konkursa otišlo firmama i medijima koji su povezani sa vladajućom SNS.
Firme u vlasništvu članova Gašićeve porodice i ranije su dobijale sredstva na konkursima za javno informisanje. Zbog dodeljivanja novca kompaniji ADD production, Gašić je 2015. bio u sukobu interesa kao gradonačelnik Кruševca, kako je tada utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije.
Agencija je, naime, tada utvrdila da je tokom 2013. i 2014, dok je obavljao funkciju gradonačelnika Кruševca, Gašić sklopio četiri ugovora sa članovima svoje porodice – dva ugovora sa firmom ADD production i još dva sa BNZ Higijenic u kome se kao suvlasnik pojavljuje njegov sin Vladan.
Međutim, i posle ovoga firme u vlasništvu Gašićeve porodice nastavile su da dobijaju novac iz budžeta, pa i na konkursima za medijsko sufinansiranje.
Direktor ADD production je sin Bratislava Gašića, Vladan, donedavni vlasnik TV Zona Plus iz Niša. On je početkom oktobra ove godine vlasništvo prebacio na svog brata, 20-godišnjeg Nikolu Gašića.
Prema podacima Кešformisanja, firma koja „drži“ ovu televiziju, Zona Plus DOO, za medijske projekte je tokom 2017. i 2018. godine dobila 19,2 miliona dinara (više od 160.000 evra).
Izveštavanje u partijskom interesu
Zvanične i objektivne ocene sprovedenih projekata nema - kako je i struka upozorila, projektnom sufinansiranju u Srbiji fali sistem evaluacije u kome bi stručnjaci proučili medijske priloge i tekstove za koje je dat lokalni novac i ocenili da li su sprovedeni u javnom interesu.
Tako nije zvanično utvrđeno ni da li su građani na TV Zoni Plus imali prilike da zaista gledaju novinarske priloge u javnom interesu za koji su tokom dve godine platili gotovo 20 miliona dinara.
Ipak, novinar Južnih vesti iz Niša Stefan Marković za Raskrikavanje kaže da i Zona plus, baš kao i ostale niške televizije, uglavnom služi za plasiranje onoga što je bitno aktuelnoj vlasti, dok javnog interesa ima tek u naznakama.
„Primera radi, Zona plus je objavila vest o tome kako Niš u oktobru dobija novogodišnju dekoraciju, ali kad je sprovođenje javne nabavke dovedeno u pitanje i pauzirano zbog navodnog nameštanja tendera, o tome nisu izveštavali“, kaže Marković.
Na ovoj televiziji, dodaje on, teško da ćete naići na kritičko izveštavanje, „ali ćete sasvim izvesno videti Vučićev miting u Beogradu ili nekom drugom mestu koje čak ova televizija i ne pokriva“.
IZVOR: Raskrikavanje