Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кako je Štamparija Borba postala dužnik društvu Media 026, pre nego što je registrovano

04.10.2019.
"Borba"

 

Privredno društvo Media 026 d.o.o. iz Vučaka smederevskog biznismena Bobana Rajića još nije potpisalo ugovor o kupovini Кompanije Novosti, odgovoreno je Udruženju novinara Srbije (UNS) iz ovog društva.
Na pitanje UNS-a kako je Štamparija Borba postala dužnik društvu Media 026 pre nego što je registrovano, u ovom društvu su rekli da je nakon upisa u Agenciju za privredne registre (APR) Media 026 „od poverilaca Borbe započela kupovinu potraživanja“.
Međutim, dug Štamparije Borba do kraja juna 2018. prema društvu Media 026 iznosi 27.263.776,50 dinara, piše u Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) Štamparije, iako ovo društvo tada nije postojalo jer je registrovano mesec dana kasnije, 31. avgusta 2018. godine.
„Poverioci svrstani u klasu neobezbeđenih poverilaca u UPPR-u Štamparije Borba prihvatili su ponudu društva Media 026 d.o.o. dostavljenu u pismu o namerama kojom bi društvo Media 026 otkupilo njihova potraživanja i steklo status poverioca u UPPR-u Borbe“, rečeno je UNS-u iz ovog društva.
U Mediji 026 navode da su posle prihvatanja ponude poverioci „pred javnim beležnikom“ sa ovim društvom zaključili ugovor o prodaji potraživanja i obavestili Štampariju Borba o promeni poverioca, a društvo „isplatilo ugovorenu cenu“.
Time su, navode u društvu Media 026, stekli status poverioca u UPPR-u Borbe.
Podsetimo, prema UPPR-u Štamparije Borba privredno društvo Media 026 poverilac je pete klase koja jedina ima mogućnost da „svoja potraživanja prema stečajnom dužniku zameni za imovinu stečajnog dužnika“.
U Nacrtu ugovora o prenosu akcija u Кompaniji Novosti, koji je objavljen na sajtu Štamparije Borba, navodi se da se privredno društvo Media 026 obavezuje da Štampariji isplati razliku između potraživanja od 58.869.691 dinara i vrednosti „zamene ispunjenja“ (cene Кompanije Novosti, prim. nov) od 300 miliona dinara, što iznosi 241.130.309 dinara.
Podsetimo, Štamparija Borba a.d, većinski vlasnik Кompanije Novosti, na sednici Skupštine akcionara 26. avgusta ove godine donela je odluku da odobri ugovor o prodaji ove medijske kuće za oko 300 miliona dinara privrednom društvu Media 026 d.o.o. iz Vučaka.

IZVOR: UNS