Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Dopisnici ugašenog „Sporta“: Moramo da platimo i dobijeni spor za izgubljene honorare

18.09.2019.
"Sport"

Nekadašnji dopisnik lista „Sport“ Stojan Petković, u ime svojih kolega, poslao je pismo Udruženju novinara Srbije (UNS) Ukojem se navodi da dopisnici ovog lista po presudi u njihovu korist nisu uspeli da naplate neisplaćene honorara u ovom listu od 2015. godine. Pismo prenosimo u celosti.
Ovo pišem i u ime mojih kolega i moje ime. Bili smo dugogodišnji dopisnici nekada JSL Sport sve do gašenja tada Dnevnog lista „Sport“ koji je bio u sastavu „Večernjih novosti“. A onda je usledila prodaja i sunovrat…
Godine 2015. „Sport“ je kupio  Dragomir Mirković vlasnik firme Beoton iz Bora, a urednik je bio Saša Mirković, do tada poznat kao sponzor – mecena Marije Šerifović na pesmi Evrovizije. Od njegovog preuzimanja „Sporta“ 01. 10. 2015. godine dopisnicima nije uplaćivan honorar deset meseci.
Petorica dopisnika: Stojan Petković, Кraljevo, Aleksandar Strefanović Čačak, Miloš Savićević, Gornji Milanovac, Dragan Pejić, Užice i Dragan Mitrović, Кruševac, odlučili smo da „presavijemo tabak“ i tužimo vlasnika „Sporta“ odnosno njegovu ili njegove firme.
Od tada pa sve do sada imali smo velike funansijske izdatke koje smo uredno i na vreme isplatili advokata Neđu Jovanovića iz Užica, sud u Užicu i izvršioce u Zaječaru.
Na kraju dobili smo presudu po kojoj je spor konačno završen u našu korist što je bilo i očekivano, Međutim, bila je to Pirova pobeda (velika pobeda sa ogromnim gubicima!!!).
Potom su na red došli izvršioci koji su posao obavili na datoj adresi na koju je prijavljena firma Beoton d.o.o. Bor ul Nikole Pašića 48. U prostoriji od desetak kvadrata, po rečima kolege Savićevića, koji je bio sa njima, na licu mesta i po izveštaju izvršioca, pronaćena su dva stara pisaća stola i dve – tri stolice!
I tu se stalo. Nije valjda da nema načina da se izborimo – Sud, naš advokat i mi oštećeni – sa čovekom koji nas je sve ponizio i prevario.
Borimo se samo za ono što smo svojim napornim radom i trudom na terenu zaradili. Nas petorica nismo nepoznata imena u novinarstvu, već cenjeni i poštovani članovi Udruženja novinara Srbije i Udruženja sportskih novinara Srbije i ljudi od integriteta u svojim sredinama. Iza nas su godine i decenije rada i brojna priznanja. Ne želimo da to neko omalovažava.
Napominjem da smo sva petorica dobitnici priznanja Udruženja sportskih novinara Srbije: za dopisnike godine. životno delo i izdavaštvo.
P. S. Pravda je kažu spora ali i dostižna. To nas najviše i brine jer nismo baš u cvetu mladosti. Trojica iz ove petorke su pri kraju sedme decenije: Petković, Mitrović i Savićević, jedan je na zalasku devete decenije Stefanović, a Pejić se bliži polovini šeste decenije.
IZVOR: UNS

Najnovije