Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Brnabić i udruženja: Nacrt Medijske strategije da se uskladi u roku od 30 dana

17.09.2019.
Brnabic

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa članovima Radne grupe za izradu Medijske strategije i predstavnicima medijskih udruženja, a postignut je dogovor da se u roku od 30 dana uskladi Nacrt Medijske strategije kako bi je Vlada usvojila do kraja godine. Premijerka se izvinila što je u Brisel, kako je rekla, greškom poslat Nacrt Medijske strategije iz koje je izbačen Savet za štampu.
"Dogovor je da se obnovi mandat Radne grupe i da u ponedeljak bude organizovan novi sastanak. I da se u roku od 30 dana uskladi Nacrt Medijske strategije kako bi je Vlada usvojila do kraja godine", rekao je za N1 predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.
Premijerka je ranije, u intervjuu za N1, rekla da su izmenjeni tekst Medijske strategije u Brisel poslali njeni saradnici bez njenog znanja. "Apsolutno mislim da je došlo do greške", rekla je predsednica Vlade tada i poručila da želi da se u "potpuno inkluzivnom i transparentnom procesu" dođe do najboljeg mogućeg rešenja. Taj intervju pogledajte OVDE.
Premijerka je na današnjem sastanku još jednom je podvukla da je opredeljenje vlade da se u inkluzivnom i transparentnom procesu dođe do konačnog teksta koji će biti rezultat dogovora svih aktera uključenih u izradu strategije, navedeno je u saopštenju Vlade.
Na sastanku je dogovoreno da medijska i novinarska udruženja koja su delegirala članove Radne grupe koja je izradila nacrt dokumenta, dostave eventualne promene svojih predstavnika, kako bi se Radnoj grupi produžio mandat.
Rad na usaglašavanju otvorenih pitanja započeo bi naredne sedmice.
Na poziv predsednice vlade, medijska i novinarska udruženja prethodno su dostavila dodatne primedbe i sugestije, koje su unete u tekst strategije, na kojem će Radna grupa raditi.
Najveći deo izmena odnosi se na položaj REM, Saveta za štampu, upravnih odbora javnih medijskih servisa i izdavača medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina.
Sastanku su prisustvovali šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Andrea Oricio i predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Кraljevine Norveške i Fondacije Кonrad Adenauer, partnera koji su od početka bili uključeni u proces izrade ovog strateškog dokumenta.    

IZVOR: BETA

 

Najnovije