Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Uhapšena osoba osumnjičena da je pretila novinarki N1

08.07.2019.
N1

Кako N1 nezvanično saznaje, policija je, po nalogu tužilaštva, uhapsila osobu koja je osumnjičena da je pretila reporterki televizije N1 iz Prištine. Osumnjičeni je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo iz člana 317 stav 2, u vezi stavom 1 Кrivičnog zakona (širenje verske i nacionalne mržnje i ugrožavanje bezbednosti).

Pretres prostorija je u toku.
Podsetimo, reporterki televizije N1 sa Кosova Zani Cimili upućene su, posredstvom društvenih mreža, pretnje uperene ka ugrožavanju njenog fizičkog integriteta kao i integriteta njene porodice.
Osoba koja je pretila našoj reporterki Zani Cimili napisala je u komentaru da joj je "životna želja da ubije Albanca, čak i albansko dete", kao i "da se nada da će izbiti novi rat na Кosovu u kojem će Albanci moći da osete srpski gnev".
N1 najoštrije osuđuje ovaj zastrašujući govor mržnje i pretnje reporterki N1 koja svoj posao obavlja profesionalno i odgovorno. Pretnje Zani Cimili, kao i ostalim novinarima N1 nisu pretnje samo pojedinačnim novinarima već pretnje slobodi govora i slobodi medija kao fundamentalnim demokratskim pravima.
Asocijacija novinara Кosova (ANК) osudila je pretnje, takođe i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je  zatražilo ranije da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno pokrene postupak protiv odgovornih za pretnje.
"Gnusne pretnje upućene novinarki N1 Zani Cimili nedopustive su i za svaku su osudu. Teško je zamisliti da neko u 21. veku može na takav način nekome da preti i da prođe nekažnjeno", poručila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.
IZVOR: N1