Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Podsećanje: Zašto je Jovo Ćuruvija bio zahvalan Ljiljani Smajlović

17.04.2019.
Curuvija

Izjava Nadežde Gaće, povodom inicijative UNS-a da Slavko Ćuruvija dobije ulicu u Beogradu je čudna, da ne kažem uvredljiva i nejasna. UNS, 1999. godine nije isto što i UNS 2010. godine kada je predsednica Ljiljana Smajlović. Ni NUNS 1999. g. dok je predsednica bila Gordana Suša, nije isti kao NUNS danas, kada je na čelu tog udruženja Nadežda Gaće.

Smatram da je ova izjava zloupotreba smrti Slavka Ćuruvije i stvara razdor među samim novinarima. Slavkova smrt mora da ih ujedini, da ih stalno opominje na solidarnost, da ih drži na okupu. Niko napadnutog novinara neće braniti, osim njih samih!
Ljiljana Smajlović ima moralno i svako drugo pravo da pokreće inicijative svake vrste kada je u pitanju ubistvo Slavka Ćuruvije. Godinama sam to čekao i očekivao od Slavkovih „prijatelja“ koji i danas sede u gradskim organima, ali njima je bila preča prodaja razglednica u Кnez Mihailovoj i Zelenom vencu, od ulice za Slavka Ćuruviju.
Ćutali su od 1999. Ćute i danas! Zahvalan sam gospođi Smajlović na predlogu i inicijativi. Zahvalan sam današnjoj predsednici UNS-a, jer već jedanaest godina zajedno kucamo na mnoga vrata evropskih i svetskih organizacija u pokušaju da prisilimo vlast da se rasvetli ubistvo moga brata i to svaku vlast: i u vreme Miloševića, i u vreme Đinđića i u vreme Кoštunice i u vreme Tadića. Zahvalan sam Ljiljani Smajlović što je bila uz Slavka Ćuruviju do poslednjeg momenta, što ga i danas brani od pokušaja „prijatelja“ i „ prijateljica“, „kolega“ i „koleginica“ da mu i mrtvom poture da je tražio bombardovanje. Svedok je da Slavko Ćuruvija u Americi nikada nije tražio bombardovanje Srbije. Dragocen svedok!
Zahvalan sam Ljiljani Smajlović što je smogla snage i hrabrosti da, pod bombama i snajperima režima Miloševića, održi poslednji govor mom ubijenom bratu.
Dozvolite mi da se zahvalim i hrabroj Gordani Suši, predsednici NUNS-a 2000. na postavljanju spomen-ploče. U vreme kada je vlast razjarenog Miloševića počela da se ruši, to je bila velika hrabrost.
Zahvalan sam i Nadeždi Gaće na svakom njenom saopštenju, ponovnom postavljanju ploče i mesečnom ćaskanju sa tužiocem, ali mislim da je Slavko Ćuruvija zaslužio više od toga.
Na kraju, najljubaznije molim gospođu Gaće da ne zloupotrebljava ubistvo Slavka Ćuruvije za obračun sa Ljiljom Smajlović i, zarad nekoliko kvadrata. Slavko to svojom žrtvom nije zaslužio.
* Pismo brata Slavka Ćuruvije Danasu 16. marta 2010. godine
IZVOR: "Danas"

Najnovije