Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Medijski konkursi: Sumnjivi stručnjaci predloženi od fantomskih udruženja

11.04.2019.
nOVAC

Prošlo je mesec dana od zatvaranja konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zrenjanina u 2019. godini.
Na sajtu Grada je objavljen dokument sa članovima komisije koja će određivati kako će se raspodeliti novac iz zrenjaninskog budžeta namenjen medijskim projektima.
Sredstva opredeljenja Odlukom o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zrenjanina u 2019. godini, iznose 10.000.000,00 dinara.
„U Srbiji je sve promenjivo osim konkursa na kojima se dodeljuje novac medijima i kulturnim projektima. To je uvek namešteno i tu nema popravke.“
Ovim rečima je jedan dugogodišnji član komisija za dodelu novca na javnim konkursima u razgovoru za BIRN objasnio trenutno stanje u Srbiji po ovom pitanju.
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuju da je u vojvođanskim lokalnim samoupravama u pitanju organizovana grupa od desetak osoba koji u pojedinim lokalnim samoupravama dobijaju novac za svoje medije, a u drugim izigravaju „eksperte“ za procenu vrednosti projekata. I predloženi su od fantomskih udruženja.
Članovi komisije za ovu godinu Radojica Mali, Zorana Bogdanović i Aleksandra Plavšić su protekle godine učestvovali u ukupno 18 komisija na teritoriji AP Vojvodine (Mali:10;Bogdanović:4;Plavšić:4)
IZVOR: UNS