Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Reporteri bez granica: RTS da prestane da ignoriše proteste građana

20.03.2019.
Reporteri bez granica

 

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), ogranak za Evropu, saopštio je da bi RTS trebalo da obezbedi nepristrasno izveštavanje i da ne bi trebalo da ignoriše proteste koji se više meseci održavaju na ulicama širom Srbije, saopštio je NUNS.
"Javni servis nije sredstvo propagande i treba da obezbedi nepristrasno izveštavanje, bez obzira da li se vladi to dopada ili ne. RTS mora da prestane da ignoriše one koji su demonstrirali tri meseca i trebalo bi da daju punu pokrivenost tom talasu protesta", napisali su Reporteri bez granica na Tviteru.
But a public broadcaster is not a propaganda tool and should provide impartial news coverage, whether the gov. likes it or not. @RTS_Vesti must stop ignoring those who have been demonstrating for 3 months and should cover this wave of protests in full. #Serbia@RTS_Vesti @avuvic
— RSF_Europe (@RSF_Europe)March 19, 2019
NUNS podseća da su predstavnici RSF-a 22. januara ove godine boravili u Beogradu i razgovarali sa predsednikom Srbije.
Reporteri su tada saopštili da, nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem očekuju konkretne mere i "pozitivne promene" u cilju veće slobode medija u Srbiji.
U saopštenju RSF-a je bilo navedeno i da je razgovor s Vučićem bio "direktan i konkretan" i da su tokom njega pokriveni svi aspekti medijskih sloboda, uključujući bezbednost novinara, uređivačku nezavisnost i novinarsku etiku.
RSF je osudila nedostatak nezavisnosti u "mnogim srpskim medijima", naročito provladinim.

IZVOR: N1

 

Najnovije