Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Vučić Vukotiću: Najbolji si urednik u Srbiji, ali ne možeš biti iznad države

14.03.2019.
Vučić

Milan Beko ga je pozvao, kako navodi nekadašnji generalni direktor i glavni urednik svih izdanja Кompanije „Novosti“ Manojlo Manjo Vukotić u autobiografskoj knjizi „Olovne reči“, u Luku „Beograd“ i rekao: „Vratio sam se sad od Vučića. Odlučili su da te zameni Ratko Dmitrović“.

Vukotić je tada odlučio da podnose ostavku. Novi Nadzorni odbor čiju većinu predstavnika ima Vlada, jednoglasno je 2013. godine prihvatio ovu ostavku.
Vukotić je pisao o „rastanku“ sa Кompanijom „Novosti“ u kojoj je proveo četiri decenije. „Rastanak“ je usledio, kako Vukotić navodi u knjizi nakon što su „tabloidi i drugi stršljenovi počeli da zuje oko glave, nepodnošljivo otrovno“, kao i nakon poziva tadašnjeg potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.
Pojačanim tonom, kako je Vukotić opisao u knjizi „Olovne reči“, pozvao ga je iznenada Aleksandar Vučić i rekao mu da je „najbolji urednik u Srbiji, ali da ne može da bude iznad države“.
Vukotić je u knjizi otkrio i razgovor sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, u prisustvu savetnika za štampu Nebojše Кrstića, Miroslava Miškovića i Milke Forcan.
„Pozvao sam akcionare, vlasnike da malo razgovaramo o ‘Novostima'. Da vidimo kuda idu. Mislim da sadašnji kurs nije dobar“, započeo je tada razgovor Tadić.
Uprkos tome što je Vukotić Tadiću rekao da nisu svi akcionari prisutni, da fali Milan Beko i da bi bilo fer da je tamo, tadašnji predsednik Srbije mu je ljutito odgovorio „da ga to ne interesuje“.
„’Novosti’ su prešle na stranu četničke ideologije! Nema Evrope. Nema novog. Nema budućnosti. To tako ne može“, rekao je tada Tadić, napisao je Vukotić u knjizi.
Vukotić je pisao i o svom novinarskom početku u listu „Student“ koji je, kako navodi, bila „velika vežbaonica“ iz čije redakcije je „lako postao profesionalac u nedeljniku ‘Beogradska nedelja’“. 
Кao glavni urednik Vukotić je vodio list „Borba“ od 1989. do 1993. godine. U knjizi je pisao o krizama ovog lista, pa i o „medijskom ratu“ između „Politike“ i „Borbe“.
Vukotić je u knjizi pisao i o Slavku Ćuruviji koga je u „Borbi“ unapredio za urednika, jer je bio „čovek zadatka, oštar, disciplinovan, pedantan, neizmerno ambiciozan“.
„Slavko je, čini mi se, bio razapet između vlastitih želja i ciljeva, između politike i novinarstva, između realnosti i ambicije, između goropadnog sistema i verovanja u bolje i lepše, između slobodne reči i otvorenih zatvorskih vrata“, navodi Vukotić o Ćuruviji.
Blesak „Blica“ je poglavlje knjige u kojem Vukotić opisuje pokretanje lista „Blic“ u kojem je on bio prvi glavni urednik. Za „Blic“ Vukotić navodi da je „razbio tržišni prostor i objektivnošću zgrabio publiku“, ali ih je uvodnik „protiv demonstracija Vuka Draškovića“ „umalo usmrtio“.
Manojlo Manjo Vukotić rođen je 21. novembra 1938. godine u Cetinju. Pola veka bio je novinar i urednik u najpoznatijim beogradskim novinama.
Vukotić je kao glavni urednik vodio “Borbu” (1989-1993), bio je prvi glavni urednik dnevnika “Blic” (1996-1998), kao i jedan od osnivača i glavni urednik “Glasa javnosti” (1998-1999).
U „Večernjim novostima“ zaposlio se 1966. godine. Na mestu generalnog direktora Кompanije „Novosti“ i glavnog i odgovornog urednika svih izdanja ove kompanije bio je od 2000. do 2013. godine.
Vukotić je 2013. godine osnovao izdavačku kuću „Vukotić  media“.
Dobitnik je nagrade Udruženja novinara Srbije (UNS) „Dimitrije Davidović“ 2001, kao i Povelje za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore 2004. godine.
IZVOR: UNS