Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Brnabić: Zvaću predstavnike medijskih udruženja na razgovor

11.01.2019.
Brnabic

Premijerka Ana Brnabić kaže da će ovih dana pozvati predstavnike medijskih i novinarskih udruženja na razgovor kako bi se razjasnilo da li su napustili Kordinacioni tim za saradnju sa medijima ili i radnu grupu za izradu medijske strategije, jer joj to sada nije potpuno jasno.
Brnabić je na TV Hepi rekla da se sa predstavnicima udružanja sastala 27. decembra 2018. godine i tada joj ništa nisu rekli o napuštanju dijaloga sa Vladom da bi posle nekoliko dana saopštili da su odlučili da ga suspenduju.
Navodi i da od njih nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju.
Premijerka je rekla da su joj predstavnici medijskih i novinarskih udruženja 27. decembra prošle godine uručili prvi nacrt medijske strategije, te da su se tada dogovorili da se ponovo sastanu posle praznika u vezi sa predlogom za program javne rasprave.
Smatra da u ovom trenutku ne bi imalo nikakvog smisla da napuštaju radnu grupu za medijsku strategiju u vreme kada su završili prvi nacrt strategije i kada predstoji javna rasprava.
"Tu nikakvog smisla nema, ali viđala sam i ranije da postoje stvari kod kojih nema nikakvog smisla, pa se dese. Razgovaraću sa njima, daću sve od sebe, mogu da učinim toliko koliko mogu, na kraju krajeva njihova je odluka", rekla je Brnabić i navela da predstavnici medijskih i novinarskih udruženja imaju u radnoj grupi devet članova, osam članova su predstavnici Vlade, dok je predsednik radne grupe iz Ministarstva kulture i informisanja.
Naglasila je da napuštanje bilo kakvog dijaloga nije produktivno, da situacija nije sjajna, ali da je mnogo bolja nego što je bila, te da sada predstavnici medijskih i novinarskih duruženja imaju sagovornika u Vladi, što nije bio slučaj 2011. kada je donošena medijska strategija.
"Vlada je te 2011. toliko cenila novinarska i medijska udruženja da je rekla ''važi, imamo radnu grupu, vi svi zajedno, svih devet ili 11 udruženja, imate jednog predstavnika u radnoj grupi, a toliko nam je važna medijska strategija da ćemo usvojiti na telefonskoj sednici vlade u 11 ujutro''", rekla je Brnabić i navela da tadašnju medijsku strategiju nisu pratile izmene i dopune medijskih zakona.
Tek, kaže, 2014. kada je prijemijer bio Aleksandar Vučić usvojen je set medijskih zakona sa kojima su oni tada bili zadovoljni, a potom su bili konkursi za medije kojima ponovo nisu bili zadovoljni.
"Kada je došla moja Vlada rekli su, kakvi su ovo konkursi, najbolji konkursi su bili kada je predsednik Vlade bio Vučić, a ministar kulture Ivan Tasovac. Rekli su da su u vreme Tasovca bili najbolje sprovodeni konkursi za medije, nisu pominjali Vučića", rekla je Brnabić.
To, kaže, nisu govorili u to vreme valjda da ne bi bilo da su u Vučićevoj vladi sprovedeni konkursi na koje tada niko od medija nije imao prigovor.
"Dobro, veliki deo toga je nažalost i politika, ali mi smo tu da razgovoramo. Ja sam tu da vidim kako što više građana Srbije može da bude zadovljno Vladom i životom u Srbiji. Naravno neće nikada svi biti zadovoljni, ali je moj posao da se potrudim i da dam sve od sebe da svi budu zadovoljni", poručila je Brnabić.
Medijska koalicija je nedavno saopštila da je odlučila da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima zato što, kako su tada naveli, nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se, dodaju, situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.
IZVOR: TANJUG

Najnovije