Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Užički i novinari iz Čajetine na tribini Sindikata novinara Srbije

10.12.2018.

U velikoj sali skupštine opštine Čajetina održan je sastanak predstavnika 

medija pod nazivom „Zaštitimo novinare, odbranimo novinarstvo“.
Tema sastanka kojim je predsedavala predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS) Dragana Čabarkapa bili su brojni problemi u medijskoj sferi, naročito na lokalnom nivou. Novinare koji rade na području Čajetine i Užica zanimalo je na koje načine se mogu zaštititi od pritisaka i raditi slobodnije, pri teškim finanskijskim uslovima. Predsednica SINOS – a poručila je da bi sindikalno i profesiolalno udruživanje i potpisivanje kolektivnog ugovora trebalo da olakša poziciju i rad novinara.
Na sastanku je bilo reči i o socijalnom položaju novinara, ali i o manama projektnog sufinansiranja medija u lokalnim sredinama od strane opština. Novinarka Novosti Dragana Čabarkapa istakla je stav da bi u svakoj lokalnoj samoupravi trebalo da postoji televizija, i to kroz modele privatno – javnog partnerstva. Zaključci sa ovog sastanka biće izneti Radnoj grupi1 čiji je Čabarkapa član , firmiranoj radi donošenja nove Medijske strategije, na kojoj se i dalje radi. Skup je deo projekta „Zaštitimo novinare, odbranimo novinarstvo“ koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja u okviru projektnog sufinansiranja za 2018. godinu.
Sindikat novinar Srbije registrovan je u Ministarstvu rada i socijalne politike od 2002. godine. Osnovan je na inicijativu grupe novinara uz podršku Udruženja novinara Srbije.

IZVOR: Glas zapadne Srbije

 

Najnovije