Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Raspodela para iz budžeta: Za RTV Jasenica čak 12 miliona

19.11.2018.
JJJ

Sufinansiranje medijskih projekata u Smederevu i Smederevskoj Palanci. Rok za realizaciju posla kraći od dva meseca.
Trećinu novca koju su Smederevo i Smederevska Palanka iz budžeta izvdojili za sufinansiranje medijskih projekata je dobila jedna privatna televizija - RTV Jasenica koja posle dva konkursa može da računa na 12 miliona dinara.
Od 11,1 milion dinara iz budžeta Smederevske Palanke, čak 6,8 miliona je dobila pomenuta medijska kuća iz ovog mesta, a ostatak je podeljen na devet medija koji su takođe konkurisali. Takođe, od 20 miliona dinara iz smederevske kase, 5,3 miliona je dobila upravo RTV Jasenica. Od toga, 1,3 miliona je namenjeno onlajn izdanju koje će realizovati projekat nazvan "Kulturna hronika Smedereva", a ostalo TV projektu pod motom "Borba za potomstvo - najveća briga Smedereva i Srbije". Za projekat pod istim nazivom, u Palanci su - samo uz promenjeno ime grada - dobili dva miliona dinara...
Posle informacije da vlasnik RTV Jasenica Goran Miljuš "trenuto nije u zemlji i da se vraća tek za desetak dana", bezuspešno smo pokušali da dobijemo i njegove direktne kontakte.
Inače, u Registru medija pri APR piše da je pomenuta medijska kuća iz Smederevske Palanke od "organa javne vlasti" i "na ime državne pomoći" tokom poslednje tri godine dobila 1,6 miliona dinara.
Kako god bilo, konkursi su okončani u septembru i oktobru, pa mediji imaju tek nešto više od dva meseca za realizaciju projekata do 31. decembra. Nedavno je i Velika Plana raspisala konkurs sa budžetom od sedam miliona dinara, ali i on ističe tek 21. novembra, zbog čega će oni koji posle očekivanih revizija budžeta budu dobili novac imati još kraći rok za ispunjavanje obaveze.
Misterija
Po lanjskom konkursu u Smederevu neki mediji projekte nisu realizovali u predviđenom roku, drugi nisu dostavili finansijsku dokumentaciju i dokaze o proizvednim sadržajima, ali je lokalna samouprava samo protiv TV Smederevo podnela tužbu...
IZVOR: "Večernje novosti"

Najnovije