Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Konferencija "Jednaka prava za sve novinare održana u Stokholmu

17.10.2018.
Stokholm

U Stokholmu je 10. i 11.oktobra održana radionica na temu "Jednaka prava za slobodne novinare". 

Radionici je prisustvao veliki broj clanova sindikata tako i slobodnih novinara iz čitave Evrope. Tokom dva dana  razmenjena su iskustva o primeri iz prakse među učesnicima a sve u cilju boljeg međusobnog povezivanja kao i bolje zaštite slobodnih novinara. Predstavljen je najnoviji izveštaj o stalnom povećanju broja slobodnih novinara, koji sada predstavljaju 1 od 10 radnika u novinarskoj branši.  Većina njih je uskraćena zakonima svoje zemlje da se priključi sindikatima, i oni su manje više, prepušteni sami sebi, navodi se u izveštaju Evropske konfederacije sindikata ETUC.
 

Istraživanja pokazuju da samozaposleni radnici u nekim zemljama Evrope, ne mogu da pregovaraju o standarnim stopama i uslovima rada kroz kolektivni ugovor navodno zbog usaglašenog zakona o konkurenciji u EU. Oni takođe nemaju pristup socijalnoj zaštiti, plaćeno odstustvo i doprinose za penziju, a u nekim državama, poput Bugarske, Mađarske, Poljske , Turske kao i Srbije, nacionalni zakon ne dozvoljava samozaposlenim radnicima da se pridruže sindikatu.

 

"Sindikati se bore za samozaposlene kao i za zaposlene", rekla je Thiebaut Veber, konfederalni sekretar ETUC-a. "Sindikati su otvorili svoja vrata samozaposlenima tamo gde je to dozvoljeno, pokušali su da ih angažuju u kolektivnim ugovorim sa poslodavcima i daju im savete , kao što su smernice o naknadama, pravnim stvarima i obuci kako pregovarati. Međutim, tu je i potreba za promenom zakona u nekolicini zemalja, uključujući razjašnjavanje zakona o konkurenciji EU koji se zloupotrebljava kako bi zaustavio samozaposlene radnike da  imaju bolju platu i uslove rada.

 

 

U Nemačkoj, Španiji, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Irskoj, Belgiji, Italiji i Velikoj Britaniji, zakon o konkurenciji ograničava prava samostalnih radnika da  kolektivno pregovaraju o platama i uslovima rada.

 

 

"Mi pozivamo evropske institucije da uklone sve prepreke za kolektivno pregovaranje I omoguce uspostavljaanje pravila koja pružaju zajednički pravni okvir za sve radnike širom Evrope. Takođe je na nacionalnim vlastima da isgtraju u borbi protiv lažnog samozapošljavanja i osiguraju pristup socijalnoj zaštiti ". -zaključeno je na sastanku.

 

Radionici je prsisutvoavao i član SINOS-a Pavle Gligorović.

IZVOR: SINOS

Najnovije