Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Poziv na konferenciju za novinare povodom nezakonito sprovedenog konkursa Ministarstva kulture i informisanja

11.10.2018.
NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva na konferenciju za novinare povodom nezakonito sprovedenog konkursa Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje televizijskih projekata u 2018. godini. Tom prilikom drastično su prekršeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o zaštiti autorskih prava.
Konferencija će se održati u četvrtak 11. oktobra u Medija centru (Terazije 3, II sprat), sa početkom u 12:30 časova. 
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, LP) uputila je 26. jula pismo ministru Vladanu Vukosavljeviću upozoravajući na ozbiljne neregularnosti u konkursnoj proceduri i donošenju rešenja o sufinansiranju pojedinih projekata. 
“Pozivamo Vas da proverite da li su opravdane sumnje da je bilo nezakonitosti u prijavi projekata i realizaciji konkursa Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje projekata za proizvodnju medijskih sadržaja namenjenu televiziji u 2018. godini.
Očekujemo da ukoliko se ispostavi da su sumnje opravdane, iskoristite sva pravna sredstva kako biste usled neregularnosti koje navodimo u ovom pismu poništili ugovore Ministarstva o sufinansiranju projekata sa firmama Esentis i G.F.C.”, navedeno je u pismu ministru.
Na žalost, ministar Vukosavljević kao i državni sekretar za informisanje Saša Gajević više puta potpuno neargumentovano i neuverljivo demantovali su da je u konkursnoj proceduri bilo neregularnosti. Uprkos tvrdnji da nije bilo zloupotreba, ministar je početkom avgusta najavio da će konačnu reč o konkursu dati tim povodom formirana radna grupa. Međutim, izveštaj tog tela najavljen za 3. avgust do danas nije objavljen, niti je poznato da li je takva radna grupa uopšte postojala.
U međuvremenu, firma Essentis javno pominjana zbog sporne raspodeli novca na konkursu Ministarstva, promenila je vlasnika. Zanimljivo je da novi vlasnik evidentiran u registru APR Vladimir Đurić negira da je kupio tu firmu. A celu priču dodatno problematizuje i činjenica da je Đurić bio član jedne od komisija ovogodišnjeg konkursa Ministarstva kulture i informisanja. 
O pomenutim i drugim novim saznanjima koja dodatno potvrđuju da je prilikom ocenjivanja projekata i raspodele milionskih iznosa za projekte pojedinih firmi bilo veoma ozbiljnih zloupotreba i grubog kršenja autorskih prava na konferenciji za novinare govoriće:
Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a
Nedim Sejdinović, predsednik NDNV-a
Boško Savković, reditelj
IZVOR: NUNS