Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Na kazne i penale za “informisanje”, odnosno RTK, više od milion evra iz gradskog budžeta

13.06.2018.
RTK

Na novčane kazne i penale potrošeno 125,442,198.29, a na subvencije 20,549,282.3 dinara. Kragujevac je jedina lokalna samouprava koja bez ikakvih posledica krši Zakon o javnom informisanju i ne raspisuje konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima.
U petak (14. jun) pred odbornicima Skupštine grada naći će se Predlog odluke o završnom budžetu. Izvesno je da će Odluka da bude usvojena, ali je svakako zanimljiva stavka “Programska aktivnost 0004 Ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja”.
U tekstu pod naslovom “Opis programske aktivnosti (šta obuhvata programska aktivnosti )”, opisano je da je reč o “povećanoj ponudi kvalitetnih medijskih sadržaja iz oblasti života lokalne zajednice”.
A kako lokalna vlast, koju u Kragujevcu predvodi Srpska napredna stranka, shvata “povećanu ponudu kvalitetnih medijskih sadržaja”? Tako što je na, kako stoji u tabeli, novčane kazne i penale (483) potrošeno 125,442,198.29, a na subvencije (451) 20,549,282.3.
U isto vreme, treću godinu za redom, Kragujevac je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja bez ikakvih posledica krši Zakon o javnom informisanju i ne raspisuje konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima.
Jedna od dve televizije koja je imala važeću dozvolu za regionalno emitovanje programa i prva privatna televizija u Srbiji, Kanal 9, prestala je da postoji.
Novinari Kragujevačkih novina ne primaju platu, a veliki broj njih, koji su bili okosnica nezavisnog novinarstva u Srbiji devedesetih, sada su u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Većina radio stanica emituje muzički program, a bar dva portala su u vlasništvu visokih partijskih funkcionera.
IZVOR: "Glas Sumadije"