Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Rakić: UNS dobija velike pare za projekte koji nikada nisu realizovani

22.05.2018.
UNS

„Udruženje novinara Srbije (UNS) uvek je namenski koristilo sredstva koje je dobijalo na konkursima Ministarstva kulture i nama ih redovno pravdalo“, rekao je UNS-u državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović. Nakon što je danas u njegovom prisustvu v.d. glavnog i odgovornog urednika „Politike“ Žarko Rakić, u jutarnjem prelistavanju štampe na TV Pink, optužio UNS da „dobija velike pare, za projekte koji nikada nisu realizovani“, UNS je pozvao Gajovića da se odredi prema Rakićevim rečima.

„Odmah sam ispravio Rakića i rekao da pratimo realizaciju i da svako do kraja godine mora da opravda projekat. Onaj ko to ne uradi prvo dobije opomenu, a onda se vodi i Upravni spor. To se odnosilo i na UNS, ali i na sve ostale“, rekao je Gajović.
On je istakao da „ne zna zašto je Rakić spomenuo baš Udruženje novinara Srbije, ali da nije bio u pravu“.
„Ja sam ga odmah korigovao, morao sam da reagujem. Naš sektor koji prati realizaciju i pravdanje projekata je vrlo disciplinovan i vodi računa o svakom dinaru. Od njih sam dobio i potvrdu da je UNS uvek namenski trošio sredstva i redovno ih pravdao“, rekao je Gajović UNS-u.
Podsetimo, nakon što je Gajović govorio o medijskom konkursu ovog ministarstva i stručnim komisijama koje ovih dana ocenjuju projekte, Rakić je rekao da “nije problem da se izabere samo dobar projekat, već da treba da se prati njegova realizacija“.
„Najveći problem je što nisam video nijedan izveštaj gde se kaže: 'Ovaj projekat je urađen odlično, po tim i tim stavkama'. I onda dođete u situaciju da jedna grupa građana koja sebe zove Udruženje novinara Srbije dobija velike pare, za neke projekte koji nikada nisu realizovani. Ja se pitam jesu li to bačene pare ili šta je to? I otkud da se uopšte Udruženje na primer bavi nekim projektima, nije to njihov posao“, rekao je Rakić.
IZVOR: UNS

Najnovije