Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Brnabić izrazila nadu za uspeh izrade medijske strategije

25.04.2018.
Brnabic

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je izrazila nadu da će ovog puta izrada nove medijske strategije uspeti, pošto je, posle njenih konsultacija sa šefom države Aleksandrom Vučićem, odlučeno da se zaustavi rad na izradi medijske strategije, jer je izostao pun legimitet.
Dosadašnja radna grupa angažovana na izradi medijske strategije nije imala legitimitet, rekla je Brnabić novinarima, jer u njoj nisu učestvovala sva medijska udruženja i asocijacije, koja će se, nadam se, u taj proces vratiti.
Dogovorili smo da se u taj proces uključi Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević, kako bi pomogla u komunikaciji, da uspostavimo atmosferu za dijalog. Vasiljević ima dug staž u saradnji sa medijima i lično poznaje njihove urednike, izjavila je Brnabić.
Nećemo se svaki put u svemu slagati, ali je važno da ostanemo u dijalogu, ocenila je Brnabić, uz konstataciju da to ne znači izmeštanje iz institucija, pošto će Ministarstvo kulture i informisanja ostati krovni resor, u kojem će se razvijati medijska strategija.
Brnabić je izjavila da se u izradi stategije ne kreće od nule, već od tačke kada su medijska udruženja, jedno po jedno, napuštala radnu grupu.
Trebalo bi da se vratimo na tu tačku i razvijemo novi nacrt nove medijske strategije, objasnila je Brnabić.
Upitana kada očekuje da će dokument biti završen, ona je odgovorila da to zavisi od dijaloga sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim društvom novinara Vojvodine i svim ostalim relevantnim subjektima koji treba i žele da učestvuju.
Želimo da budemo sigurni da smo u tome zajedno i da oni ne istupaju iz radne grupe, rekla je Brnabić.
Ona je izjavila da je, posle sastanka sa Grupom za slobodu medija, dala incijativu ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću da razgovara sa udruženjima o povratku u radnu grupu, ali da ni posle tri sastanka nije postignut dogovor o povratku.
To nije atmosfera u kojoj možemo da radimo uz pun legitimitet. Nadam se da ćemo ovog puta uspeti, rekla je Brnabić.

IZVOR: FONET

 

Najnovije