Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Medijske komisije u Vojvodini: Udruženi medijski poduhvat

14.12.2017.
BIRN

Fantomska medijska organizacija puštoši medijske konkurse – u lokalnim komisijama budžetski novac dodeljivali jedni drugima.

U gotovo trećini opština u pokrajini predstavnici Asocijacije elektronskih medija Vojvodine (AEMV) u lokalnim komisijama dodeljivali su budžetski novac jedni drugima kao i televiziji u vlasništvu biznismena iz Šida Aleksandra Vinčića s kojim su poslovno povezani, pokazuje istraživanje BIRN-a.
Predstavnici Asocijacije bili su članovi u komisijama u 21 od ukupno 42 lokalne samouprave koje su zaključno s krajem novembra 2017. godine raspisale konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja.
Od toga 13 komisija u kojima su sedeli predstavnici AEMV dodelile su 39,1 milion dinara produkcijama u vlasništvu članova Asocijacije, televiziji Aleksandra Vinčića i osobama koje su sa njim povezane.
Samo u ovoj godini njihov ukupan prihod na medijskim konkursima bio je 45,4 miliona dinara, a od 2015. do danas oko 127 miliona dinara.
Šema raspodele novca između predstavnika Asocijacije i Vinčićevih firmi datira još od prvih konkursa koji su raspisani na osnovu Zakona o informisanju i medijima iz 2014. godine.
Osobe koje su poslovno povezane s Vinčićem osnivale bi privatne produkcije i prijavljivale bi se na konkurse na kojima o dodeli novca odlučuju njihove kolege iz Asocijacije.
Dobijeni novac, često u višemilionskim iznosima, te privatne produkcije neretko bi potrošile za emitovanje materijala na Vinčićevoj televiziji, od koje bi se čak i iznajmljivala oprema za snimanje, kako je to pokazalo istraživanje CINS-a iz 2016. godine.
Početkom ove godine to preduzeće je promenilo ime u Delta televizija doo, a vlasnik je postao Aleksandar Vinčić, koji poseduje i Sremsku televiziju iz Šida koja je tokom 2015. godine dobila maksimalno dozvoljeni ukupni iznos od 23 miliona dinara. Od tada se ne pojavljuje na konkursima.
Tokom prošle godine članove konkursnih komisija predlagalo je i Poslovno udruženje Asocijacija elektronskih medija Vojvodine, inače veoma blisko istoimenom preduzeću.
I preduzeće i poslovno udruženje Asocijacija elektronskih medija Vojvodine svojevremeno su delili ne samo fizičku adresu, već i imejl adresu i broj telefona, kao i sajt koji više nije aktivan.
Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine kaže da je u pitanju dubinsko obesmišljavanje jedne procedure.
„Uz pomoć nereprezentativnih udruženja, umesto finansiranja javnog interesa, uspostavio se koruptivni mehanizam, sistem za plaćanje režimskih i kažnjavanje profesionalnih medija“, napominje Sejdinović.
Neka od ovih udruženja nemaju nikakvih aktivnosti osim što delegiraju svoje potpuno nekompetentne ljude u ove komisije, kaže on.
„Članovi komisije ispunjavaju zahteve vlasti, zapravo samo potpisuju već unapred donete odluke, a na drugim mestima, kroz finansiranje njihovih medija, ostvaruju finansijsku korist”, objašnjava Sejdinović navodeći da se razmatra mogućnosti podnošenja krivičnih prijava i protiv predstavnika organa vlasti i protiv članova ovih komisija.
Ja tebi, ti meni
Sirmum produkcije iz Šida, osnovana 1. jula 2015. godine, u vlasništvu Dragane Tešić, na ovogodišnjim konkursima za finansiranje lokalnih medija u Rumi dobila je četiri, u Šidu dva miliona dinara, a u Irigu 700.000 dinara.
Među članovima tročlane komisije u Rumi bila je Dragana Mladenović, vlasnica Promo produkcije iz Šida, osnovane, takođe 1. jula 2015. godine. Mladenović je bila članica i ovogodišnje komisije u Irigu.
Ove godine u šidskoj komisiji sedela je Mirjana Vasić, vlasnica produkcije Sirmium media iz tog mesta, osnovane 2. novembra 2015. NJena produkcija dobila je u Rumi skoro šest miliona dinara. Pored komisije u Šidu, Mirjana Vasić je bila članica još tri komisije, između ostalog u Šidu i Sremskoj Mitrovici gde je projekat produkcije Promo Dragane Mladenović nagrađen s tri miliona dinara.
Osim sedišta njihovih produkcija, Tešić, Mladenović i Vasić povezuje još jedna stvar – sve tri pripadaju Asocijaciji elektronskih medija Vojvodine.
Prema podacima iz APR-a od 30. maja 2017. godine zastupnik tog udruženja je Dragana Tešić, vlasnica Sirmum produkcije iz Šida. Agencija se nalazi na istoj novosadskoj adresi gde je i Delta televizija.
Pre nje zastupnik je bila Jovana Raketić (danas Milovanović) koja se vodi i kao direktor Sremske televizije.
Vlasnik i Sremske i Delta televizije je biznismen Aleksandar Vinčić. On nije želeo da razgovara sa novinarom BIRN-a.
Na ovogodišnjem konkursu u Sremskim Karlovcima, Delta televizija dobila je 700.000 dinara. U Baču je Delta dobila 750.000 dinara.
U obe komisije bila je Dragana Tešić.
Mirjana Vasić učestovala je u radu komisije u Titelu, gde je Delta televiziji dodeljeno 700.000 dinara.
Mirjana Vasić je od januara do aprila ove godine bila direktorka Delta televizije, a trenutno je vlasnica, direktorka i glavna urednica Sremskog radija. Sremski radio i Sremska televizija nalaze se, inače, na istoj adresi.
Mirjana Vasić nije odgovarala na pitanja koje je novinar BIRN-a poslao preko njenog imejla.
S druge strane, glavna urednica Sremske TV Danijela Romandić sedela je u komisiji u u Bačkom Petrovcu gde je Delta televizija dobila 300.000 dinara.
U komisijama koje su dodeljivale novac Delta televiziji sedela je i Slađana Zečević, koja trenutno radi kao novinar na Sremskoj televiziji, a njeni prilozi mogu se videti i na Radio-televiziji Vojvodine, sa kojom ova TV stanica iz Šida ima ugovor o saradnji.
Sagovornik BIRN-a, koji je tražio da mu ne navodimo ime, kao ni opštine u kojima je učestvovao u raspodeli novca, navodi da je s ovakav modus operandi viđao kao član konkursnih komisija u protekle dve godine, ali dodaje da je njegova primena bila suptilna.
„Ti projekti odgovarali su konkursnim zahtevima i u formalno-pravnom smislu ništa im se nije moglo zvanično osporiti“, kaže naš izvor.
„Međutim, uz činjenicu da u komisiji sedi jedan ili čak dvoje predstavnika AEMV, bio je upadljivo to što bi u projektima određenih privatnih produkcija, redovno stajalo da gro troškova ide za emitovanje tog medijskog sadržaja na Sremskoj televiziji.“
Počeci Asocijacije
Iako je u registru udruženja navedeno da je Poslovno udruženje Asocijacija elektronskih medija Vojvodine formirano još 9. maja 2001. godine, najraniji objavljeni dokument na sajtu Agencije za privredne registre datira iz januara ove  godine.
O aktivnostima tog udruženja iz ranijeg perioda nema puno svedočanstava. Jedno saopštenje iz 2012. godine potpisali su predsednik i generalni sekretar Asocijacije, Dragan Đukić i Aleksandar Dukić i u njemu se navodi da Asocijacija ima „preko 60 članica“.
Đukić je bio vlasnik Radiotelevizije Delta iz Novog Sada, a ostao je upamćen po tome što se marta 2015. prijavio na konkurs za generalnog direktora RTS priloživši program rada na čak 1200 strana. Umro je nekoliko meseci kasnije.
U njegovoj firmi Asocijacija elektronskih medija Vojvodine, koja je osnovana 2007, sve do oktobra 2015. jedan od zastupnika bio je Aleksandar Vinčić, a njegova Sremska televizija imala je udeo od 50 odsto.
Ta Đukićeva firma bila je zvanično registrovana kao Asocijacija elektronskih medija-V doo, međutim, reč „Vojvodina“ ipak je korišćena u nazivu te firme na dopisima u kojima se tokom 2015. predlažu predstavnici AEMV za članove konkursnih komisija.
Nakon smrti Dragana Đukića, direktorka AEMV postaje njegova supruga Nevena Đukić.
Ona nije želela da odgovori na pitanja o ranijim aktivnostima Asocijacije elektronskih medija Vojvodine, niti o povezanosti s osobama koja je to udruženje delegiralo u konkursne komisije kratko rekavši tek da „više nije uključena [u] njen rad niti poslovanje”. Ona je tu firmu krajem prošle godine prodala Aleksandru Vinčiću.

IZVOR: UNS

Najnovije