Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Predsednik Evropske federacije novinara: Srbija najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu

17.10.2017.
Mogens

Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bliher Bjeregard (Blicher Bjerregard) ocenio je da je Srbija najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu.

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE) Bjeregard je rekao da je komesaru za susedsku politiku i proširenje Evropske unije Johanesu Hanu više puta skrenuo pažnju na konstantne pritiske vlasti na medije sa područja Zapadnog Balkana.
Naredna prilika za to će biti, kako kaže, novembarska konferencija Evropske unije o medijima, u Tirani, gde će tražiti da EU odlučnije reaguje.
"Novinari u Srbiji su na meti mnogobrojnih pritisaka. Zato je potrebno usmeriti celokupnu pažnju na to i naći načine kako bismo vlasti izložili kontrapritisku da bi se rešili ti problemi. Jer to zaista mora biti učinjeno. Ako bacite letimičan pogled na platformu Saveta Evrope o medijima, videćete da je tamo evidentirano dvanaest napada na novinare u Srbiji", kazao je on.
Predsednik Evropske federacije novinara je ukazao i na uznemiravanje i maltretiranje novinara u Srbiji.
"Spadaju tu uznemiravanje/maltretiranje nedeljnika Vranjske, napad na novinarku Lidiju Valtner tokom polaganje zakletve predsednika Srbije, dok je Stefan Cvetković bio osuđen na zatvorsku po optužbi za navodno neovlašćeno objavljivanje informacija. Novinarima koji se bave istraživačkim radom se preti putem društvenih mreža. Novinarstvo i mediji postaju sve slabiji i treba im bolja zaštita".
Bjeregard je rekao da je potrebna potpuna promena stava i odnosa struktura vlasti prema medijima.
Naglasio je da se medijima mora obezbediti prostor da rade svoj posao, ne mešati se u njihov rad, držati se podalje od redakcija i nikako ne uticati na njihov način izveštavanja.
Kako je naveo, EU bi trebalo da bude mnogo posvećenija i čvršća prema Srbiji koja je kandidat za članstvo u Uniji.
"Da biste uopšte došli u taj status, neophodan uslov su neupitna sloboda medija, govora i izražavanja stavova. Kristalno je jasno da takav čvrst zahtev vlastima Srbije treba da uputi Evropska unija, da unaprede stanje u tim sferama u čitavoj zemlji", kazao je on.
Odgovarajući na pitanje kako vidi stanje u medijima u Srbiji u odnosu na druge države Zapadnog Balkana, Bjeregard je rekao da je situacija u Srbiji najozbiljnija.
"Srbija je trenutno najgori slučaj koji smo do sada videli na Balkanu. U Makedoniji i Crnoj Gori takođe je bilo zabrinjavajućih slučajeva. Osam ukupno. Tu i tamo dobijamo izveštaje da se stvari popravljaju. Ali vraćam se na to da je u Srbiji situacija mnogo ozbiljnija", naveo je on.
Predsednik Evropske federacije novinara je ocenio da su uslovi za rad novinara u Srbiji izuzetno teški.
"Napadi su evidenti, a život novinara izrazito težak. Samo preživeti baveći se tim poslom je izuzetno teško. Plate nisu redovne, iznosi su mali, što opet otežava kvalitetno istraživačko novinarstvo, pa onda i pretnje. To je realnost koju je potrebno promeniti", naveo je Bjeregard.

IZVOR: BETA

 

Najnovije