Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

IFJ poziva na solidarnost sa izraelskim novinarom

11.08.2017.
isreal

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je danas novinare širom sveta da se solidarišu sa izraelskim novinarom Davidom Sheenom, koji se suočava s tužbom za klevetu od istaknutog izraelskog generala Izraela Živa.

IFJ i njena palestinska podružnica, PJS, osudile su pretnje i pokušaj ućutkivanja novinara Sheena. Tužbom se traži da David Sheen isplati 750.000 Shekela (200.000 USD) zbog navodne kleveta general-majora snaga za odbranu (rezerve) Izraela Živa, koji je i vlasnik Global CST-a, konsultantske kompanije za bezbednost. Tižba generala Živa zasnovana je na tvitovima Sheena o generalu.

Tužba je usledila nakon što je Sheen napisao članak za palestinsku elektronsku novinu Electronic Intifada pod naslovom "Voditelji izraelskog rata protiv Afrikanaca". U članku je detaljno izloženo kako su izraelski general Živa i njegovi saradnici u kompaniji Global CST savetovali predsedniku Južnog Sudana Salvi Kiiru kako da povrati svoju reputaciju izgubljenu posle otkrića UN da je dozvolio svojim vojnicima da siluju žene i decu. 

David Sheen živi i radi u Izraelu i Palestini od 2010. godine, odakle kao slobodni novinar piše za lokalne, nacionalne i međunarodne publikacije. Redovne teme Sheena su rasna i verska pitanja u izraelskom društvu. 

Novinari su pozvani da potpišu onlajn peticiju solidarnosti sa Davidom Sheenom  https://presssolidarity.wordpress.com/

IZVOR: IFJ

Najnovije