Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Pretnje smrću novinarki Cenzolovke: Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo

27.06.2017.

Nakon što je u petak objavila tekst o tome kako su ekstremni desničari u Nišu sprečili projekciju filma "Albanke su naše sestre", novinarki i zamenici glavnog urednika Cenzolovke Mariji Vučić preko Fejsbuka je neko zapretio rečima: "Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo".

Slučaj po hitnom postupku ispituje Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.
Pretnju je sa lažnog profila poslao neko ko na profilnoj slici ima fotografiju Miroljuba Petrovića, čoveka koji je poslednjih meseci popularan na internetu zbog izjava o tome kako aktiviste pojedinih NVO, homoseksualce, prekršioce zakona, ateiste i druge neistomišljenike treba kažnjavati smrtnim kaznama – kamenovanjem i slanjem „pod mač“.
 Vučić navodi da zbog toga sumnja da je povod za pretnju upravo njen tekst „Pretnje niških ekstremista: Sad će doći Vučićevo obezbeđenje, oni znaju sa novinarima“ koji je ranije tog dana objavljen na portalu Cenzolovke.
„Pretnja mi je stigla nekoliko sati nakon teksta, i to preko ličnog Fejsbuk profila, u deo inboksa u koji stižu poruke onih koji nisu na listi Fejsbuk prijatelja. Lično verujem da je tekst neposredan povod, i da je pretnju uputio neko ko je i sam ekstremni desničar, što zbog samog rečnika, što zbog profilne fotografije“, kaže Vučić.
Pretnja je prijavljena policiji i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, odakle su naveli da je slučaj uzet u rad po hitnom postupku.
IZVOR: Cenzolovka

Najnovije