Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

NUNS i NDNV: RTV nastavlja da ponižava novinare i građane

24.02.2017.
NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozoravaju da se na Radio-televiziji Vojvodine nastavljaju procesi koji ponižavaju i novinare, i novinarsku profesiju, i građane, a ova medijska kuća, ni posle nešto manje od deset meseci od raspisivanja konkursa, nema izabranog direktora programa i glavnog i odgovornog urednika.

Dok rezultati monitoringa pokazuju da se RTV nedvosmisleno pretvorio u instrument vladajuće političke garniture, koja je u informativnim emisijama zastupljena sa čak 89 procenata, ovaj javni medijski servis je još uvek u VD stanju zbog odugovlačenja sa izborom programskog direktora i glavnog i odgovornog urednika.

I pored činjenice da, iz nejasnih razloga, ne postoje definisani rokovi za izbor programskog direktora i glavnog i odgovornog urednika ni u Zakonu o javnim medijskim servisima, niti u tekstovima konkursa, NUNS i NDNV ukazuju da nedonošenje odluke o izboru u razumnom roku jeste u suprotnosti sa principima dobre uprave, načelima zakonitosti, celishodnosti i efikasnosti, zbog čega će naše dve organizacije predati pritužbu Zaštitniku građana.

Nakon političkih, postizbornih čistki na RTV-u u maju prošle godine, kada su smenjeni direktor programa i 14 urednika i novinara, RTV u međuvremenu nije produžio ugovor sa 22 honorarna saradnika, a dve novinarke su zbog cenzure dale otkaz.

Više od stotinu zaposlenih prošle godine je ostalo bez ugovora o radu na određeno, pa su potom tri meseca bili angažovani na lizing preko agencije za zapošljavanje, da bi potom u februaru bili angažovani kao honorarni saradnici. 

RTV istovremeno se organizuju audicije za prijem novih "televizijskih lica".

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

 IZVOR: NUNS

Najnovije