Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Šapčani treba da budu dobro informisani

24.01.2017.
Sabac

Reagujući na pisanje jednog od tabloida i izjave u emisiji jedne od televizija sa nacionalnom pokrivenošću, kao i na deo obraćanja predsednika Vlade Srbije, o sufinasiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je da je neistina i potpuna besmislica da se sufinansiranjem projekata u oblasti informisanja finansira predsednička kampanja bilo kog kandidata pa i Vuka Jeremića.

"Za građane i čitavo društvo je veoma opasno kada od najviših organa vlasti, koji imaju formalno najveću vlast i suštinski najveću moć u državi, stigne podstrek za tabloidizaciju javnog života", upozorio je gradonačelnik Zelenović.

On je podsetio da je Grad Šabac još sredinom novembra, kada je i vreme za to, usvojio budžet, čiji je deo sufinansiranje medija i projekata u kulturi.

Javni poziv raspisan je 1. decembra i trajao je 30 dana, potpuno javno i na zakonom propisan način. To znači da je kompletna javnost u Šapcu i Srbiji mogla da se informiše o pozivu, na koji je svako mogao da se javi. Formirana je stručna komisija čiji su članovi predstavnici respektabilnih novinarskih organizacija i udruženja: NUNS-a i Lokal presa, a jedan od članova komisije je istaknuti novinar. Svako od njih je profesionalno osposobljen, sa neophodnom distancom da objektivno proceni kvalitet projekata na konkursu.

Gradonačelnik Šapca u potpunosti je uvažio predlog stručne komisije, a kao razloge zašto se ove godine sufinansiraju i mediji koji nisu iz Šapca, naveo je neophodnost da se investitori i privrednici širom Srbije informišu o poslovnim prilikama u Šapcu, kao i potrebu da Šapčani budu dobro informisani o svim važnim temama u gradu.

"Promovišemo svoj grad i pokušavamo da obezbedimo najbolje uslove za naše građane i mogućnost da zarade više. To je politika za koju smo dobili poverenje građana na lokalnim izborima. Iz medija čiji se sadržaj plasira u čitavoj državi informiše se svo građanstvo, ali i poslovni svet, kao i ambasade. Jako je važno da svi oni budu informisani putem medija dostupnih u čitavoj Srbiji o svim važnim temama u Šapcu i uslovima koje nudimo kao grad sa najpovoljnijim poslovnim okruženjem u Srbiji.

Pored toga, vođeno je računa o sugestiji komisije da se Šapčani najpre informišu iz centralnih medija, odnosno medija sa nivoa Republike, a tek onda iz lokalnih.

Građani Šapca treba da budu dobro obavešteni o svim važnim temama iz života grada. Članovi komisije su temeljno analizirali projekte i vodili računa o tome da budu podržani oni sa najvećom težinom, u interesu građana Šapca. Ja sam se u potpunosti složio sa njihovim predlogom, što inače nije slučaj u ostalim lokalnim samoupravama. Zakon je ostavio mogućnost gradonačelniku da postupi drugačije ali ja sam prednost dao stručnom mišljenju", naveo je gradonačelnik Šapca.

On je napomenio da se izjavama na koje je reagovao neće doprineti razvoju lokalnih samouprava ni Republike, već se isključivo podstiče tabloidizacija javnog života u kojoj se ljudima sudi i presuđuje u medijima, bez ikakvog utemeljenja i dokaza.

"Očigledno, reč je o predizbornoj kampanji za predsedničke izbore, a u strahu su velike oči. Ono što mi radimo u Šapcu je politika, za koju smo dobili podršku građana, a predstava koju smo tokom vikenda gledali je politikanstvo", zaključio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

IZVOR: BETA

Najnovije