Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

UNS: Policija vrši pritisak nad radnicima televizije Kragujevac

25.10.2016.
UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog poziva koje policija svakodnevno upućuje predsedniku UGS „Nezavisnost" u Radio televiziji Kragujevac Goranu Antonijeviću da bi proverila „da li će tog dana biti štrajka“ i smatra ih pritiskom na slobodu medija.

Kako je UNS-u rekao Antonijević, iz policije ga zovu dva puta dnevno s obrazloženjem da, po pravilniku, treba da znaju kada će biti štrajk i koliko ljudi će učestvovati da bi u slučaju incidenta mogli da reaguju.
- Danas sam im odgovorio da po Zakonima o štrajku i radu nisam u obavezi da im dostavim te informacije, ukoliko se protest ne organizuje na otvorenom prostoru. Dužni smo da 24 časa pre štrajka obavestimo direktorku i to radimo redovno – kazao je Antonijević.
Podsećamo da je su zaposleni u RTK prošlog utorka započeli štrajk upozoranja i najavili generalni štrajk ukoliko ne budu isplaćene zaostale zarade i ispunjene obaveze iz ugovora o privatizaciji.
Zaposleni svakog dana, u različito vreme, na sat vremena prekidaju emitovanje programa.
Na pitanje UNS-a na osnovu kog pravilnika, dokumenta ili zakona oni moraju da znaju kada će se održavati štrajk, PU Kragujevac nije odgovorila.
IZVOR: UNS

Najnovije