Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Urednik potvrdio preuzimanje portala Mađar So-a

24.10.2016.
"Madjar so"

Zoltan Vigi, glavni urednik „Slobodnog Mađarskog soa“, portala koji je preuzeo adresu portala jedinog dnevnog lista u Srbiji na mađarskom jeziku „Mađar so“, izjavio je danas da adresa portala nije u vlasništvu „Mađar soa“ i da će ubuduće na njoj biti portal „Slobodni Mađar so“
Vigi je agenciji Beta rekao da je vlasnik domena www​.magyarszo​.com bivši dopisnik Mađar soa iz Vašingtona Tibor Purger.
On je rekao da će na tom portalu raditi desetak novinara.
„Za početak, neće svi biti potpisani imenom i prezimenom, dok se ne reši njihov status“, kazao je Vigi.
Tibor Purger je na portalu jutros objavio otvoreno pismo javnosti, u kojem je potvrdio da je on vlasnik tog internetskog domena i dodao da je „Slobodni Mađar so“ nastao kao reakcija na „brutalne“ smene urednika, na davanje otkaza novinarima, kao i na cenzurisanje mišljenja koje je drugačije od vladajućih političkih stavova.
„Sloboda mišljenja je osnovno ljudsko pravo i na nju imaju pravo i nacionalne manjine. U društvu niko nema pravo da ućutkuje one koji drugačije misle. Manjinski mediji imaju pravo na pluralizam a ne na jednoumlje. Kritika treba da se uvažava i da se ima jasan stav prema mržnji. Treba stati na kraj politici zastrašivanja“, poručio je Purger.
Dodao je da je nakon 25 godina izveštavanja za Mađar so iz Vašingtona, uredništvo u aprilu ove godine bez obrazlozzenja prestalo objavljivati njegove tekstove.
Purger je najavio da će ubuduće sarađivati sa Slobodnim Mađar soom.
Internetsko izdanje jedinog lista na mađarskom jeziku u Srbiji “Mađar soa (Magyar Szo) od jutros je preuzeo deo bivših novinara ovog lista, promenili su mu kompletan sadržaj, logo i naziv u “Slobodni Mađar so” (Szabad Magyar Szo).
Na adresi www​.magyarszo​.com od jutros se mogu naći samo tekstovi bivših glavnih urednika lista Čabe Presburgera i Petera Kokaija i novinara koji su tokom leta dobili otkaz u tom listu – Zoltana Vigija, Žakline Vigi Žoldoš i Kornela Bajtaija.
Tekstovi koji su jutros objavljeni na sajtu govore o tome da se list u poslednje vreme “udaljio od objektivnog novinarstva i da se bavi šminkanjem stvarnosti”, a ostavljena je i poruka da će “ovaj novi medij nastojati da to koriguje i da bude mesto gde će sloboda govora i štampe doći do izražaja”.
Deo redakcije “Mađar soa” organizovao je tokom leta protest zbog političkih pritisaka na list.
Novinari i stručna javnost su tada ocenili da list “Mađar so” trpi veliki politički pritisak i cenzuru od strane najjače mađarske stranke u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).
IZVOR: BETA

Najnovije