Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

NUNS protiv izbora Gorana Pekovića u REM

27.09.2016.
NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava veliko razočarenje zbog činjenice da se među kandidatima za izbor člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji će predstavljati medijsku zajednicu, našao i Goran Peković.
Podsećamo, prilikom izbora predstavnika nevladinog sektora u REM-u, učinjeno je sve da se među kandidatima nadje i Peković.
Nakon što su ovlašćeni predstavnici NVO sektora glasanjem odlučili da ih predstavljaju Snežana Stojanović-Plavšić, dečiji psiholog iz Leskovca, i Milan Antonijević, direktor JUKOM-a, većina u skupštinskom Odboru za kulturu pokušala je, na osnovu žalbe sportskih udruženja, poništi legitimno i legalno glasanje.
Nakon toga, zaustavljen je proces izbora člana REM-a, predstavnika nevladinih organizacija, tako da do danas ovo mesto u Regulatornom telu za elektronske medije i dalje stoji upražnjeno.
NJegovo ponovno kandidovanje, ovoga puta kao kandidata jednog medijskog udruženja, pokazuje nečiju želju da se Peković po svaku cenu izabere u REM.
NUNS smatra da zbog toga Goran Peković ne treba postane član REM-a jer način na koji to pokušava da se uradi s pravom izaziva sumnje koje bi mogle da predstavljaju ozbiljnu smetnju kredibilitetu ovog veoma važnog regulatornog tela.
NUNS, takođe, izražava žaljenje zbog činjenice da Udruženje novinara Srbije, nije predložilo svoje kandidate.
Budući da je Gordana Suša, na predlog NUNS-a, u prethodnom sazivu bila članica REM-a, smatrali smo svrsishodnim da ovoga puta novinarsku zajednicu predstavlja UNS i zato nismo želeli da direktno učestvujemo u izbornom procesu.
IZVOR: NUNS

Najnovije