Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Odbor s kandidatima za REM i o neostvarenim snovima

23.09.2016.
Narodna Skupština

Članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje razgovarali su danas sa kandidatima za članove REM-a, a poslanike je interesovalo šta misle o slobodi medija, medijskom sadržaju, o rijaliti programima, preduzeću MTS Antena TV, ali i koga sve poznaju.
Razgovor o tome kako bi doprineli radu REM ukoliko budu izabrani je obavljen sa Sinišom Isakovim i Đorđem Vozarević, kandidatima koje je predložila Skupština Vojvodine, kao i sa Biljanom Ratković NJegovan i Goranom Pekovićem, koje su predložili Udruženje izdavača elektronskih medija i Udruženje novinara u Srbiji.
Primetivši da su pitanja poslanika dosta široko postavljena, predsednica parlamenta i skupštinskog odbora Maja Gojković je u više navrata poslanicima napomenula da pitanja postavljaju kandidatima, a ne članovima REM-a, na šta je negodovao deo opozicije, među njima i Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe DSS.
Na njegovu opasku da se takvim napomenama predsednica parlamenta ponaša kao "neostvarena učiteljica", Gojković je poručila da je njen neostavareni san da bude dirigent.
Kandidat Đorđe Vozarević je, na pitanje poslanice Ane Stevanović, rekao da jeste prijatelj nekadašnjeg predsednika Saveta REM Gorana Karadžića, a odgovorajući Gojkovićevoj da li je možda prijatelj i s nekim političarem iz Novog Sada i Vojvodine, Siniša Isakov je rekao da je bio u pokrajinskoj administraciji od 2003. do 2011. u vreme kada je Bojan Pajtić bio pokrajinski premijer.
I dok Vozaravić kaže da su mediji u Srbiji u slobodni, Isakov smatra da je medijsko tržište "jadno", te navodi da su mediji već duže pod ekonomskim pritiskom.
Najviše pitanja je bilo je za kandidata Gorana Pekovića, člana RRA od decembra 2009. do decembra 2015. godine, koji je na kritike poslanice DS Maje Videnović o njegovom "spornom" radu, kao i na navode Vukadinovića da ga kao kandidata diskvalifikuje njegov rad, odgovorio da je svoj posao obavljao savesno i u skladu sa zakonom.
"Ne bih se složio da je moj rad u regulatornom telu bio sporan", rekao je Peković navodeći da je imao brojna zaduženja u tom telu, da je učestvovao u izradi brojnih pravilnika i preporuka, kao i u pretpristupnim razgovorima sa EU u oblasti medijske regulative.
Odgovarajući na pitanje o MTS Antena TV, zajedničkom preduzeću Emisione tehnike i veza i Telekoma čiji je direktor Goran Karadžić, Peković je rekao da je tu reč o zameni teza, te da nema ni govora o ugroženosti nacionalnih emitera, već da su ugroženi kablovski operateri.
Peković kaže da MTS Antena TV nije pružalac medijskih usluga i nije u nadležnosti REM-a, već da je to operator multipleksa, za koji je nadležan RATEL, te da će njene usluge biti višestruko jeftnije od usluga kablovskih operatera.
Inače, Skupština Srbije bira jednog od kandidata oba ovlašćena predlagača.
 
IZVOR: TANJUG

Najnovije