Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

EFJ o situaciji u RTV-u

26.05.2016.
EFJ

Srpski mediji izvestavaju da je programski direktor Radio Televizije Vojvodina (RTV) Slobodan Arezina smenjen, da je generalni direktor podneo ostavku pod politickim pritiscima, da je sedmoro urednika informativnog programa dobilo otkaz i da je glavna i odgovorna urednica prvog programa televizije Marijana Jovic, takodje, podnela ostavku.

Novinari i medijska udruzenja u Srbiji najostrije osudjuju otpustanja ljudi na RTV-u, javnom servisu Autonomne Pokrajine Vojvodine (jednom od dva srpska javna servisa). U zajednickom saopstenju su naglasili da su otpustanja i smene posledica politickih pritisaka vlasti, koja je instrumentalisala RTV.
Predsednik Nezavisnog udruzenja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović i predsednik Nezavisnog drustva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinovic istakli su u razgovorima sa sefom delegacije EU u Beogradu Majklom Devenportom, predsednikom OEBS-a Peterom Burkhartom i prvim covekom kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Teom Cvancingerom da su zabrinuti zbog najnovijih desavanja u Novom Sadu. Oni su naglasili da otpustanje radnika predstavlja ozbiljan udarac na nezavisnost u radu vojvodjanskog javnog servisa.
"Politicari trebaju da ostanu izvan javnog servisa i da se klone mesanja u rad novinara, ali, koliko vidim, ovde se predstavnici politickog sistema mnogo trude da uticu na medije", naveo je predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard u intervjuu za FONET.
"Politicari iz mnogih zemalja kazu da je tesko imati kriticki orijentisane medije, ali da je jos gore kada nemate apsolutno nikakve medije", rekao je Bjeregard, koji je odrzao predavanje na Fakultetu politickih nauka u Beogradu. On je ocenio da su kriticki orijentisani mediji i istrazivacko novinarstvo bitni jer oni drze demokratiju i drustvo na pravom putu.
"Sloboda govora je uslov za jaku demokratiju i zato je poruka svim politicarima i Vladama da drze ruke sto dalje od medija", porucio je Bjeregard.
Clanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon je u izjavi za "Danas" napomenula da bi promene na RTV-u predstavljale "jos jedan los znak za buducnost medija i demokratije u Srbiji ako se utvrdi da su one politicki motivisane".
Delegacije EU i OEBS-a izdale su zajednicko saopstenje u kome upozoravaju da ce pomno pratiti veliki broj kadrovskih promena u veoma kratkom periodu na RTV-u i isticu sa je "javni servis garant kvaliteta programa i raznovrsnosti sadrzaja, kao i nezavisnosti uredjivacke politike, u skladu sa Zakonom o javnom inofrmisanju, donetom 2014. godine".

IZVOR: SINOS

Najnovije