Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Vesti
Zakoni
20.09.2021.
Evropska komisija predstavila je prve preporuke za poboljšanje bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika, uključujući bolju zaštitu novinara tokom demonstracija, veću bezbednost na internetu i posebnu podršku novinarkama

EU
20.09.2021.
Ubistva novinara u EU punila su naslovne strane poslednjih godina. Brisel sada želi da ih bolje zaštiti. Ali to je samo gest, pravi problem je to što zakazuje pravna država, smatra dopisnica DW iz Brisela Barbara Vezel.

MUP
20.09.2021.
Novi Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima ukoliko bude usvojen u trenutnoj formi urušiće dostignuti nivo ljudskih prava između ostalog pravo na slobodu govora i pravo na privatnost, ocenjuje danas grupa nevladinih organizacija i medija.

Belorusija
01.09.2021.
Zatvaranje Beloruskog udruženja novinara deo je sistemske i kontinuirane represije nad svim nezavisnim glasovima u Belorusiji, saopštila je Spoljnopolitička služba EU (EEAS).
UNS
01.09.2021.
Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poslali su pismo direktoru kompanije „Novosti“ Nedeljku Кrsmanoviću i glavnom i odgovornom uredniku Miloradu Vučeliću u kojem iskazuju svoju zabrinutost zbog kriterijuma na osnovu kojih se koleginice i kolege novinari i medijski radnici proglašavaju suvišnim u „Novostima“, te im preti otkaz, iako su od neposrednih rukovodilaca visoko ocenjivani.
01.09.2021.
Mediji u Srbiji nisu slobodni, novinari rade pod pritiskom, za male plate i sa labavim ugovorima, izloženi cenzuri i autocenzuri, ideološki i materijalno podeljeni, bez dovoljne zaštite novinarskih udruženja i sindikata – ukazuju buduće kolege.

Avganistan
31.08.2021.
Reporteri bez granica pišu da je od preuzimanja vlasti od strane talibana u Afganistanu, obustavljen rad oko 100 privatnih medija

"Ringijer"
30.08.2021.
Nemačka izdavačka kuća Aksel Špringer potpisala je ugovor o kupovini američkog informativnog sajta Politiko i portala Protokol, specijalizovanog za tehnološke vesti.
Zakoni
30.08.2021.
Od početka godine evidentirana su 52 predmeta koji se odnose na ugrožavanje bezbednosti novinara, a prema oceni Republičkog javnog tužilaštva pozitivno je što su u svim predmetima preduzete hitne radnje i što je u 48 predmeta izvršilac identifikovan, saopšteno je.
Slovenia
30.08.2021.
Za slovenačkog premijera je agencija „nacionalna sramota“. Vlada bi da uplaćuje samo onoliko novca koliko nađe za shodno. U redakciji ne znaju koliko će izdržati i, kako pričaju za DW, boje se cenzure i autocenzure