Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Vesti
nOVAC
14.12.2018.
Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Akademska inicijativa "Forum 10" i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) tražili su danas Gradske uprave Novog Pazara da njihovom predstavniku omogući praćanje rada komisije koja će odlučivati o sufinansiranju medijskih projekata.
Jovanovic
14.12.2018.
Pozivamo vlasti u Srbiji da brzo i temeljno istraže podmetanje požara u kući novinara Milana Jovanovića i razmotre mogućnost da je njegovo izveštavanje bilo motiv. Jovanovićev rad je u javnom interesu i njegova bezbednost se mora osigurati, izjavila je Gulnoza Said iz Komiteta za zaštitu novinara.
Novac
14.12.2018.
Nakon što je voditelj Ivan Ivanović gostujući na N1 rekao da „Beograđani plaćaju Studio B da ih oni lažu“, kolegijum ove prorežimske televizije je saopštio da je Ivanović „ne trepnuvši slagao“ jer je ta televizija privatizovana. Televizija jeste prodata 2015. godine ali se svake godine novac poreskih obveznika itekako sliva u ovu televiziju, pre svega preko konkursa za projektno sufinansiranje.
Romanija
14.12.2018.
Rumunski sud odbacio je zahtev Turske za izručenje turskog novinara optuženog za terorizam.
RTV
14.12.2018.
Radio-televizija Vojvodine (RTV) dodelila je 10. decembra ove godine ugovor sa konzorcijumom od tri preduzeća, među kojima je i agencija „Optimum MV-NS“ koja nije smela da učestvuje na tenderu jer je pravosnažno osuđena zbog zapošljavanja radnika na crno, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
Jovanovic
13.12.2018.
Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva Vladu Srbije da pomogne u zbrinjavanju Milana Jovanovića, glavnog urednika portala Žig info kome je u podmetnutom požaru izgorela sva imovina, a nadležne organe da hitno utvrde I objave ko stoji iza brutalnog napada na našeg kolegu
Novac
13.12.2018.
Konkurs Opštine Novi Pazar za sufinansiranje medijskih projekata pogledajte u prilogu.
Gajovic
13.12.2018.
Ministarstvo kulture i informisanja (MKI) raspisaće medijske konkurse za 2019. godinu, nakon usvajanja novog Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, rekao je Udruženju novinara Srbije (UNS) državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović.
NUNS
13.12.2018.
Biljana Stepanović, Slobodan Arežina, Tanja Jakobi i Anđela Milivojević podneli su ostavke na članstvo u Izvršnom odboru NUNS-a, navodi se na sajtu tog novinskog udruženja.
"Danas"
13.12.2018.
Stvarnu zabrinutost, posebno u Srbiji, izaziva to što političari na vlasti imaju jaku strategiju klevetanja i omalovažavanja medija i novinara. Zaista verujem da je to strategija da se oslabe novinari kao čuvari javnog interesa. Oni jednostavno žele da novinari samo prate zvanična vladina saopštenja, ono što zovemo – kopi-pejst novinarstvo. Naše kolege u Albaniji to zovu bulevarskim novinarstvom, jer novinari samo izveštavaju o liderima, političarim