Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Vesti
Vlada
18.01.2022.
Za svaku hvalu je činjenica da je Novi Sad ovogodišnja Evropska prestonice kulture. To što imamo evropsku kulturnu prestonicu ne znači i da su se ovdašnji mediji pomerili sa periferije interesovanja ministarke kulture i informisanja.
Turkey
18.01.2022.
Nakon pet mjeseci pregovora, novinari BBC- ja u Turskoj pokrenuli su štrajk. Britanska televizija odbila ponuditi razumnu ponudu Turskom sindikatu novinara (TGS) u vezi s povećanjem plaća koje prati stopu inflacije u zemlji, boljim pristupom zdravstvenoj skrbi i drugim ključnim pitanjima. Štrajk podržava Europska federacija novinara (EFJ), Nacionalna unija novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj, UNI Global Union i britanski medijski sindikat BECTU.

Zakoni
18.01.2022.
Koalicija za slobodu medija saopštila je danas da je Vladi Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja dostavila svoj predlog Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima, koji je nastao kao zajednički poduhvat šest medijskih i novinarskih organizacija članica koalicije.

Novi Pazar
18.01.2022.
Gradsko veće Novog Pazara, na prvom ovogodišnjem zasedanju, donelo je odluku da raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

Lokal press
18.01.2022.
Fenomen feminizacije novinarske profesije dominantan je u poslednjih pet godina kada su lokalni mediji u pitanju – pokazuje istraživanje PU „Lokal pres“.

SAD
18.01.2022.
Privatni mediji u Srbiji veoma su naklonjeni vladi i to nije mišljenje već činjenica, rekao je u intervju za "Glas Amerike" Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za region.

Hungayr
18.01.2022.
Širom regiona, od Poljske do Srbije, istočna Evropa je postala plodno tle za nove oblike cenzure koji uglavnom ne podrazumevaju brutalnu silu, već mekša i uglavnom efikasna sredstva za sužavanje pristupa kritičkim medijskim sadržajima i oblikovanje javnog mnjenja, a samim tim i izbora u korist onih na vlasti, piše Njujork tajms.
EU
14.01.2022.
Evropska komisija objavila je 10. januara otvorene javne konsultacije o predstojećem Evropskom zakonu o slobodi medija, značajnoj inicijativi koju je predsednica fon der Lajen najavila u svom obraćanju o stanju u Uniji u 2021. kako bi zaštitila pluralizam i nezavisnost medija na unutrašnjem tržištu EU. Ovo je usledilo nakon poziva za dokaze objavljenog 21. decembra 2021. u kojem se navode glavni ciljevi inicijative, moguće opcije i uticaji.
Human rights watch
14.01.2022.
U Srbiji su novinari koji kritikuju vlast i dalje izloženi uznemiravanju, pretnjama, nasilju i zastrašivanju, ocenio je Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) u danas objavljenom izveštaju o poštovanju ljuskih prava u svetu.

"Nova"
13.01.2022.
U prazničnoj euforiji Instagram sanduče novinara Nova.rs Pera Jovovića napunilo se svakojakim „čestitkama i željama”: od guranja očiju u grkljan, preko ubacivanja kostiju njegove babe u veš-mašinu, do pravljenja palačinki od njegove lobanje. Ranije slične pretnje na društvenim mrežama novinar je već prijavljivao, a u kojoj su fazi ti predmeti – još uvek ne zna.