Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Vesti
Rusija
17.06.2019.
Hapšenje novinara popularnog sajta Meduza Ivana Golunova izazvalo je veliku pažnju u Moskvi, ali i snažnu mobilizaciju novinarskih krugova koji su se uključili u oslobađanje svog kolege.
Meksiko
12.06.2019.
Meksička novinarka Norma Sarabija ubijena je na jugoistoku zemlje i tako postala šesti novinar ubijen u Meksiku od početka ove godine, preneli su lokalni mediji.
Vlada
11.06.2019.
„Ministarstvo kulture i informisanja, u principu, ne treba da funkcioniše pod pritiskom. Ako je to Ministarstvo tek nakon reagovanja UNS-a objavilo predlagače (kandidata za stručne komisije), pitanje je zašto to nije učinilo pre toga. To automatski dovodi u sumnju kredibilnost komisija“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dragana Pejović, predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS).
Gajovic
11.06.2019.
Izveštaji Evropske komisije, Reportera bez granica ili Fridom hausa o medijskim slobodama u Srbiji obiluju nedostacima i pretpostavkama i iz njih nisam saznao ništa novo, izjavio je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović.
Pantic
11.06.2019.
Osamnaest godina nakon ubistva novinara Milana Pantića tek smo na tragu otkrivanja pune istine i poprilično daleko od podizanja optužnice protiv nalogodavaca i direktnih egzekutora napada na nekadašnjeg dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine.
Freedom house
10.06.2019.
Povodom tvrdnje Aleksandra Vučića da u izveštaju Fridom hausa o Srbiji nema ničeg novog, Željke Čaki, jedna od autorki izveštaja, za Cenzolovku kaže da je on rađen na osnovu lokalnih analiza koje pokazuju da je trend gušenja sloboda u medijima najizraženiji u Srbiji i Mađarskoj.
Rusija
10.06.2019.
Advokatica ruskog novinara Ivana Golunova, uhapšenog po optužbi da je trgovao drogom, podnela je žalbu kojom je optužila policiju za nasilje nad njenim klijentom, saopštila je međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Agora.
Nikolić
10.06.2019.
Mionička policija je uhapsila je muškarca koji je juče, pred početak emisije "Žikina šarenica", koja se emitovala uživo iz Mionice, pesnicom udario autora i voditelja te emisije Živorada Nikolića. Uhapšen je Slobodan P. (50) iz mioničkog sela Sanković. On je pred početak emisije, oko 9.30 časova, traktorom uleteo u pešačku zonu, gde su se odvijale pripreme za početak emisije.
Zakoni
10.06.2019.
Nacrt medijske strategije očigledno nije u skladu s preporukama iz ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i zbog toga će nam iz Brisela taj dokument vratiti na doradu, izjavio je juče u Novom Sadu Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i koordinator Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU.
NDNV
10.06.2019.
Novinar Radija Slobodna Evropa i asistent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Norbert Šinković izabran je za novog predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) a za potpredsednicu je izabrana novinarka agencije Beta i Radija Slobodna Evropa Maja Leđenac.