Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Gugl testira novu veštačku inteligenciju koja može da piše vesti

21.07.2023.

Gugl testira novu tehnologiju veštačke inteligencije pod nazivom "Genezis" koja može da proizvodi sadržaj vesti.

Tehnologija veštačke inteligencije razvijena za pomoć novinarima predstavljena je čelnicima Njuz korpa, koji poseduje vodeće američke novine Njujork tajms, Vašington post i Volstrit žurnal, piše u tekstu koji je objavio Njujork tajms.

Navedeno je da tehnologija koju Gugl naziva „Genezis“ može da pripremi tekstove vesti iz bilo kojih podataka, uključujući i aktualne događaje, koji su joj dati.

Gugl smatra da će ova tehnologija, dizajnirana da služi kao „lični asistent“ za novinare, novinarima uštedeti vreme za važnije vesti.

Uznemirujući „Genezis“

Neki rukovodioci koji su prisustvovali prezentaciji smatrali su Genesis „uznemirujućim“ i izjavili da su „previđene neke važne tačke za pisanje tačnih vesti“.

„‘Genezis’ nema nameru da zameni ključnu ulogu koju novinari imaju u pisanju i proveri priča“, izjavila je portparolka Gugla Džen Кrajder.

Profesor na njujorškom Siti univerzitetu Džef Džarvis, napominjući da Guglova nova tehnologija ima potencijalne prednosti i nedostatke, rekao je da „ako ova tehnologija može pouzdano da prezentira činjenične informacije, novinari bi trebalo da je koriste.“

Navodeći da neke vesti od novinara i novinskih organizacija zahtevaju nijansirano i kulturološko razumevanje, Džarvis je poručio da bi korišćenje ove tehnologije moglo da našteti pouzdanosti novinskih organizacija.

Rasprava o veštačkoj inteligenciji u redakcijama

Novinske organizacije širom sveta raspravljaju hoće li koristiti tehnologije veštačke inteligencije u svojim redakcijama.

Neke organizacije, uključujući Tajms, radio stanicu NPR i Insajder, najavile su planove za istraživanje potencijala veštačke inteligencije „da vide kako se može odgovorno primeniti u svetu vesti gde su sekunde i tačnost najvažniji“.

Dok Asošijeted pres (AP) već dugo koristi veštačku inteligenciju za izveštavanje o temama kao što su korporativni izveštaji, agencija je takođe najavila da će podeliti svoju arhivu vesti s modelom veštačke inteligencije Čet Dži-Ti-Pi.

S druge strane, novinske kuće kao što su En-Bi-Si njuz i Tajms reagovale su na veštačku inteligenciju koja je neovlašćeno snimala njihove podatke.

Autor: Anadolija Izvor: N1

Najnovije