Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ilon Mask suspendovao tviter naloge novinara „Si-En-En-a“, "Njujork tajmsa", "Vašington posta", "Intersepta" i "Glasa Amerike" zbog objavljivanja njegove tačne lokacije - Evropska komisija m

17.12.2022.

Vlasnik "Tvitera" Ilon Mask našao se na udaru kritičara zbog toga što je ta društvena mreža suspendovala naloge konkurentske kompanije "Mastodon" i pojedinih liberalnih novinara, a među njima su novinari Si-En-Ena, "Njujork tajmsa", "Vašington posta", "Intersepta" i "Glasa Amerike".
Reagujući na optužbe da su nalozi ovih novinara suspendovani jer su oni kritički izveštavali o Maskovim potezima, američki milijarder je odgovorio da "ista pravila doksiranja važe za 'novinare', kao i za sve ostale".
"Sasvim je u redu da me kritikujete po ceo dan, ali objavljivanje moje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje moje porodice - nije", napisao je Mask na Tviteru.
On je naveo da su suspendovani novinari objavljivanjem njegove lokacije u realnom vremenu prekršili pravila Tvitera, kao i da je reč o koordinatama za atentat, ali je pojasnio da je reč o privremenoj sedmodnevnoj suspenziji.
"Ako bi neko objavio lokaciju novinara Njujork tajmsa u realnom vremenu, FBI bi pokrenuo istragu, na Кapitol hilu bi bila održana saslušanja, a Bajden bi držao govore o kraju demokratije", poručio je Mask.
Međutim, američki mediji ističu da ne postoji dokaze o tome da su novinari to zaista učinili, a među nezadovoljnim korisnicima Tvitera su i konzervativci, pa je tako pisac Ej Dži Hamilton napisao da ova verzija Tvitera nije ništa bolja od stare.
Novinar Siradž Hašmi poručio je da "ako počnete da zabranjujete naloge netransparentno, bez obzira na to koliko su loši, onda ste postali ono protiv čega ste se borili".
"Potrebni su nam odgovori", dodao je Hašmi.
Umesto konkretnijih odgovora, Mask je ponudio anketu u kojoj je više od 120 miliona pratilaca pitao da li opozvani nalozi, koji su objavili njegovu tačnu lokaciju u realnom vremenu, treba da budu vraćeni odmah ili kroz sedam dana.
Većina korisnika je zasad odgovorila da im naloge treba odmah vratiti.
Gostujući na Si-En-Enu, jedan od suspendovanih novinara Doni Osaliven optužio je vlasnika "Tvitera" da ukida naloge koji mu se ne dopadaju.
"Novinari Njujork tajmsa i Vašington posta imaju platformu, ali ovo je veoma važno zbog potencijalnog zastrašujućeg efekta koji ovaj potez može da ima na slobodne i nezavisne novinare širom sveta, pogotovo na one koji izveštavaju o drugim kompanijama Ilona Maska, kao što su Tesla i SpejsIks", rekao je Osaliven.
Evropska komisija: Postoje crvene linije
Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova upozorila je vlasnika "Tvitera" Ilona Maska da bi mogao da se suoči sa sankcijama zbog suspendovanja naloga nekoliko američkih novinara koji su ga kritikovali.
Nazvavši taj potez "zabrinjavajućim", Jourova je podsetila da postoje "crvene linije".
"Vest o samovoljnom suspendovanju novinara na Tviteru je zabrinjavajuća. Zakon o digitalnim uslugama EU zahteva poštovanje slobode medija i osnovnih prava. Ovo je pojačano našim Zakonom o slobodi medija. Ilon Mask toga treba da bude svestan. Postoje crvene linije. I sankcije, uskoro", napisala je ona.
Portparol Evropske komisije Erik Mamer podsetio je da u EU postoje određena pravila otkako je stupio na snagu Zakon o digitalnim uslugama koji se odnosi na velike platforme.
"Smatramo da treba da postoji jasna veza između društvene mreže i korisnika da se ne bi donosile proizvoljne odluke", izjavio je Mamer.
IZVOR: "Nova srpska politička misao"

Najnovije