Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

AP: Ilon Mask otpustio sve članove Upravnog odbora i imenovao sebe za novog generalnog direktora Tvitera

01.11.2022.

Najbogatiji čovek sveta Ilon Mask, osnivač kompanija „Spejs iks“ i „Tesla“, koji je nedavno kupio Tviter, postavio je sebe za novog generalnog direktora te društvene mreže pošto je raspustio bord direktora i najavio nove promene.

Novi vlasnik Tvitera Ilon Mask otpustio je sve članove Upravnog odbora i postao jedini direktor, saopštila je danas kompanija, prenosi Asošiejted pres.

Mask je, pošto je prošle nedelje preuzeo kontrolu nad Tviterom, otpustio najviše rukovodioce kompanije, među kojima su izvršni direktor Parag Agraval, šefa finansija Ned Segal i šef pravnih poslova i politike Vijaia Gadea (koja je važila za glavnu „cenzorku“ i ugasila je nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa), predsednik borda direktora Bret Tejlor, izvršni predsednik Omid Kordestani...

On je privremeno raspustio i upravni odbor Tvitera i imenovao sebe za jedinog člana odbora, navedeno je u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, pišu američki mediji.

Pored Tvitera, Mask je generalni direktor i u svojim kompanijama „Tesla“ i „Spejs iks“, a smatra se i da de fakto vodi i svoju kompaniju „Neuralink“, iako u njoj nema izvršnu funkciju. Takođe, na čelu je Mask fondacije koja se bavi podržavanjem nauke i obnovljivih izvora energije.

„Vašington post“, pozivajući se na izvore bliske Masku, objavio je da njegov tim planira otpuštanju oko 25 odsto radnika u prvom krugu restruktuiranja.

Dugogodišnji Maskov pravni zastupnik, poznati advokat Aleks Spiro, vodio je razgovore o otpuštanju radnika, navodi američki list.

Mask je odmah po preuzimanju Tvitera, kog je kupio za 44 milijarde dolara, u opisu svog profila na toj društvenoj mreži dodao naziv „Glavni tviteraš“ (chief twitt).

IZVOR: Sputnik

Najnovije