Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Palestinski novinarski sindikat: 479 kršenja medijskih prava u prvoj polovini 2022.

25.08.2022.
Palestina

PJS piše kako je porasla učestalost prekršaja protiv novinara tokom prvih šest mjeseci ove godine.
Izraelska vojska i sigurnosne snage te zemlje odgovorne su za najmanje 479 kršenja medijskih i novinarskih prava u Palestini tokom prve polovine 2022. godine, uključujući i ubistvo dopisnice Aldžazire Širin Abu Akle, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).
Palestinski novinarski sindikat (PJS), podružnica IFJ-a, izvestio je da je učestalost prekršaja protiv novinara porasla tokom prvih šest meseci ove godine, sa 192 zabeležena napada u prvom kvartalu, dok je u drugom kvartalu 2022. godine povećan na 287.
Među prekršajima koje je dokumentovao PJS, najčešći su bili pritvaranje novinara i sprečavanje njihovog izveštavanja, te je prijavljeno 175 takvih slučajeva. Nakon toga nabrojano je 80 slučajeva fizičkog napada koje je, kako javlja IFJ, počinila izraelska vojska i sigurnosne snage te zemlje, te 65 slučajeva napada izraelskih doseljenika. U izvještaju se navodi da je primetan povećan porast napada izraelskih doseljenika koji su pod zaštitom vojske na palestinske novinare.
U Jerusalemu je zabeležen 131 prekršaj, što čini 30 posto ukupnih prekršaja, a slede ga provincije Hebron i Nablus.
PJS u saopštenju ponavljaju svoj poziv koji su uputili relevantnim međunarodnim organizacijama i organizacijama za ljudska prava da “preduzmu odlučne akcije kako bi zaustavile napade na novinare koje su počinile okupacione snage”.
IFJ je u više navrata osudio namerne napade na novinare i medijske radnike koje je počinio Izrael, javlja ova međunarodna organizacija. Takođe su podneli službenu žalbu Međunarodnom krivičnom sudu početkom aprila 2022.
Generalni sekretar IFJ-a Antoni Belanže kazao je kako ova organizacija pozdravlja izvanredan posao koji je obavio PJS, dokumentujući svako kršenje slobode medija u Palestini. Кaže i kako međunarodne institucije moraju odigrati svoju ulogu da počinitelji ovih napada odgovaraju.

IZVOR: Media centar Sarajevo

Najnovije