Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Australijski premijer odbio javno da interveniše za Asanža

20.06.2022.
Australia

Australijski premijer Entoni Albaneze odbacio je danas pozive da javno zatraži od SAD da odustanu od sudskog gonjenja osnivača Vikiliksa i australijskog državljanina Džullijana Asanža.
Australijska vlada je pod rastućim pritiskom da interveniše u tom slučaju od kada je britanska vlada prošle nedelje naložila izručenje Asanža SAĐu da odgovara za optužbe o špijunaži. Pristalice Asanža i njegovi advokati kažu da je njegovo delovanje zaštićeno američkim Ustavom i odredbama o slobodi medija.
Albaneze koji je došao na vlast na izborima pre mesec dana odbio je da kaže da li je razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o tom slučaju.
"Neki ljudi misle da ako napišeš stvari velikim slovima na Tviteru i staviš znak uzvika one time nekako postaju važnije. Ne postaju", rekao je Albaneze novinareima.
"Nameravam da vodim vladu koja se diplomatski i na odgovarajući način odnosi prema svojim partnerima", dodao je australijski premijer.
Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je prošle nedelje naredjenje o izručenju što je usledilo posle presude britanskog suda u aprilu da Asanž može biti poslat u SAD koje ga traže da odgovara za optužbe o špijunaži.
On može da dobije do 175 godina zatvora zbog objavljivanja od 2010. godine više od 700.000 poverljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima posebno u Iraku i u Avganistanu.
Pedesetogodišnji Asanž nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš od 2019. godine kada je uhapšen zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u odvojenom pravnom slučaju. Pre toga proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu.
Australijski državni tužilac Mark Drajfus (Dreyfus) i ministarka spoljnih poslova Peni Vong odgovorili su na odluku britanskog suda navodeći da je slučaj Asanža suviše dugo trajao i da treba da bude okončan.
Oni su rekli da će nastaviti da iznose taj stav vladama Britanije i SAD ali u njihovom zajedničkom saopštenju nisu išli toliko daleko da otvoreno pozovu SAD da odustanu od tog slučaja.
Američki tužioci rekli su da je Asanž pomogao obaveštajnoj analitičarki američke vojske Čelsi Mening da ukrade tajne diplomatske depeše i vojne dokumente koje je Vikiliks kasnije objavio čime je izazvan rizik za mnoge živote.
Asanžovi advokati će podneti žalbu na odluku britanske vlade o izručenju čime postupak može da se produži mesecima, možda i godinama, navodi AP.
Asanžova supruga Stela Asanž rekla je da se njen suprug sudski goni zbog otkrivanja ratnih zločina i zloupotrebe vlasti.
IZVOR: BETA

Najnovije