Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Dominik Pradali nova predsednica Međunarodne federacije novinara

02.06.2022.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) danas je na 31. Kongresu u Muskatu (Oman) za novog predsednika izabrala Dominik Pradali iz Francuske koja je bila i jedini kandidat na izborima.

Dominik Pradali obećala je da će svoj mandat posvetiti slobodi štampe širom sveta, solidarnosti među kolegama, kao i poboljšanju njihovog materijalnog položaja, podršci novinarima koji rade u ratnim zonama i njihovoj sigurnosti, posebno imajući u vidu da je od poslednjeg Kongresa pre tri godine u svetu ubijeno i stradalo više od 200 novinara. Pradali se zalaže i za jedinstvo i opstanak IFJ kao jedinstvene organizacije

.Ona je druga žena na toj funkciji u gotovo 100-godišnjoj istoriji te organizaciji.Dominik Pradali je generalna sekretarka francuskog sindikata novinara, a celokupnu svoju profesionalnu karijeru provela je na  nacionalnoj televiziji, na kojoj je bila i na funkciji glavne i odgovorne urednice. Bila je i članica Komisije za novinarsku etiku i medijaciju Francuske. Pradali je bila i članica Izvršnog odbora IFJ u dva mandata.

 

Njena zamenica naredne tri godine biće Žuliana Lainez iz Perua, a novi potpredsednici su Sabina Inderdžit iz Indije i Palestinac, Abu Baker Naser. Za blagajnika je izabran Džim Bumela iz Velike Britanije.

Međunarodna federacija novinara osnovana je 1926. godine u Parizu na inicijativu novinara i aktiviste Žorža Burdona koji je takođe bio i jedan od osnivača Lige za ljudska prava. Njegova je životna misija bila solidarnost među svim novinarima na planeti i poboljšanje uslova rada kako bi informacije prenosili kompletno i objektivno, što je ostalo osnovni zadatak i posle gotovo jednog veka postojanja federacije.

IZVOR: UNS

Najnovije