Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ponovo hajka na novinare

11.01.2022.
"Pink"

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić izjavio je juče da je sinoć u okviru Nacionalnog dnevnika na Pinku emitovan film koji u najmanju ruku predstavlja otvoreni poziv na linč novinara Branka Čečena, Stevana Dojčinovića i Slobodana Georgijeva.

Na koordinacionom sastanku predstavnika udruženja novinara i medijskih asocijacija sa predstavnicima kabineta predsednice Vlade Srbije i Ministarstva za kulturu i informisanje, Matić je istakao da je emitovan sadržaj protivan medijskim zakonima, zbog čijih izmena je organizovan današnji sastanak.

Upozorio je da je ugrožavanje bezbednosti ove trojice novinara zbog posla kojim se profesionalno bave neprihvatljivo i za svaku osudu, a da je crtanje mete bilo kome nedopustivo.Imajući u vidu šta se sve tragično događalo nakon emitovanja i publikovanja sličnih sadržaja u bliskoj i daljoj prošlosti, priznajem da se plašim kakve posledice može da prozrokuje sinoćnja hajka na naše kolege, koje su već bile mete sličnih napada, kazao je Matić, koji je pozvao regulatorno telo da reaguje u skladu sa zakonom.

Priznajem da ne očekujem mnogo od ovog apela, ali zaista nisam mogao da prećutim ono što je sinoć emitovano na Televiziji Pink u centralnom terminu pred gostovanje premijerke i predsednice Saveta REM, rekao je Matić.

Dodao je da će kao član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara već danas predložiti da emitovanje spornog televizijskog sadržaja bude tema narednog sastanka i ocenio da ovaj slučaj nije incident, već je u dugom periodu konstantni sadržaj vrlo uticajnih medija, a deo stavova vodećih predstavnika države.

Matić je upozorio da su posledice takvih targetiranja do sada bile drastični fizički napadi, ubistva novinara i tužbe koje im sprečavaju normalan rad i podsetio da o takvim aktivnostima najbolje govori strmoglavi pad Srbje na listama sloboda medija na globalnom nivou.

Prema njegovim rečima, Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara smisao postojanja mora na prvom mestu opravdati veoma jasnim osudama ovakvih sadržaja, ali i insistiranjem na sankcijama koje su definisane postojećim zakonima.

Iako predizborna kampanja još formalno nije počela, plašim se da ono što smo sinoć gledali predstavlja samo uvod u strašnu kampanju koja nas očekuje i u kojoj će, kako je krenulo, novinari i novinarke biti proglašeni legitimnom metom sa nesagledivim i nepopravljivim posledicama, upozorio je Matić.

IZVOR: FONET

Najnovije