Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Novinari izgubili na ceni

24.03.2021.

Novinarska profesija je samu sebe potcenila, od sebe napravila sredstvo za potkusurivanje i tako sebi oduzela ono u čemu je njena moć, izjavio je FoNetu medijski konsultant, pisac i nekadašnji novinar Ivan Radovanović

U serijalu razgovora Presstup o medijskoj sceni Srbije, Radovanović je ocenio da se novinari previše i na pogrešan način bave sami sobom i da su postali "veći od profesije“, opterećeni sopstvenom veličinom, sopstvenim položajem i opredeljenošću.

Kako je ukazao, "ti ljudi neće da razgovaraju ni o čemu, nego su non-stop narogušeni. I non-stop su u nekom ratu u kojem".

S jedne strane, imaš one koji su skroz uz vlast i koji su više službenici nego novinari, a s druge, one koji su više revolucionari nego novinari, a njih Radovanović zove "mladobosancima".

Smatra da je to nešto čime bi trebalo da se pozabavi profesija, postavljanjem standarda, ali potvrđujuje tezu da i vlast i opozicija mnoge medije doživljavaju kao neprijatelje.

Mediji su pristali na to i sada su u sukobu jedni s drugima, umesto da su se dogovorili da zajednički nastupaju i budu "jedno telo“, objasnio je Radovanović i napomenuo da su posledice ovakvog stanja dugoročne.

Čak i da se sutra nekim čudom odjednom sve promeni, "pa da vi koji ste protiv vlasti postanete glavni, a oni koji su za vlast postanu opozicija", i tada će, prema mišljenju Radovanovića, "novinarstvo biti u istoj poziciji, potcenjeno, jeftino i diskriminisano“.

Trenutno novinari imaju zadatak koji se zove Aleksandar Vučić, jer on odgovara na novinarska pitanja i superioran je u odnosu na medije, uveren je Radovanović.

Njegov je stav da novinari ne bi trebalo da ga ruše Vučića s vlasti, već da mu budu ravnopravni sagovornici.

"Ako ti odeš na konferenciju za štampu s namerom da isteraš nešto svoje", naglasio je Radovanović, "sve i da si milion posto u pravu, i uđeš u tu vrstu političko-ideološkog sukoba s nekim - izgubićeš“.

Po njemu, novinar pobeđuje ukoliko ode na događaj i, umesto da bude neposredni učesnik, izvesti kako se ko ponašao, kako je reagovao i šta je pričao.

"Ljude zabole za medije iz prostog razloga što medije zabole za same sebe. Ti ne možeš da se izboriš sa vlašću, kao što onaj drugi ne može da se izbori sa opozicijom. Zato što ste izgubili na ceni“, zaključio je Radovanović

IZVOR: FONET

Najnovije