Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Država se osvestila, pravi balans na medijskom tržištu

Crnobrnja

Profesor Stanko Crnobrnja ocenio je da se sada država, kako je rekao, osvestila da napravi neku vrstu balansa na medijskom tržištu, jer „opasno da tu neko dominira“, što je sada slučaj sa SBB koji ima preko 1,6 miliona pretplatnika.

On je, govoreći na TV Prva o predlogu nove medijske strategije podsetio da se u Srbiji po zakonu iz 2014. godine dogodila velika konsolidacija medija preko ulaska stranog kapitala, i da je posledica toga to da SBB ima tu dominantnu poziciju na medijskom tržištu.
On je dodao i da je, kroz proces digitalizacije medija, milion gledalaca prešlo sa antena na kabl koji je postao glavni kanal za emitovanje medija.
„To je vrlo uticajna pozicija, i sad zamislite da SBB iz nekog tehničkog razloga prestane da emituje, znači nema dnevnika nema ništa, znači panika..“, figurativno je opisao poziciju SBB Crnobrnja.
On je istovremeno podsetio da su da su u Srbiji nestali mali mediji koji su pre 2000. godine bili jaki i „promenili celu jednu vlast“.
Sada „domaći tajkuni, tri familije, drže sve elektronske medije lokalne u Srbiji“ pa je česta situacija da o bitnim lokalnim događajima nema ko da izvesti „osim nekog lokalnog blogera“, naveo je Crnobrnja.

IZVOR: TANJUG