Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Čestitka UMMR novoizabranom predsedniku NUNS

01.04.2019.
Bodrozic

Željko Bodrožić izabran je juče za novog predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (Nga je 117 prisutnih članova NUNS-a.

Bodrožić je zahvalio na ukazanom poverenju i istakao da će se u narednom periodu NUNS suočiti sa „narastujućim problemima na medijskoj sceni“ i nastaviti dalji aganžman na odbrani medijskih sloboda.

 

Obraćajući se pre glasanja na skupštini NUNS-a, Bodrožić je rekao da je NUNS udruženje koje je od osnivanja svakoj vlasti bilo konfrontirano, jer se od prvog dana zalaže za slobodu izražavanja i mišljenja i novinarska prava.

 

On je kazao da članstvo NUNS-a planira da u narednom periodu obiđe sva mesta širom Srbije u kojima imaju svoje poverenike i da se njihov rad osnaži kroz pronalaženje projekata za njih.

 

Bodrožić je kazao da se cela organizacija mora ojačati, naročito njegov projektini tim, koji je održao udruženje u proteklom periodu.

 

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a

 

„Mi se nalazimo pod režimom koji u mnogome podseća na onaj iz ’90-ih godina prošlog veka, samo što sad nema rata i pucanja. To je razlog da se zbijemo i ojačamo udruženje uprkos svim podmetanjima svih ovih godina“, kazao je Bodrožić.

 

Medijska udruženja u poluraspadu, nova kao vid otpora

 

Medijska koalicija u kojoj je i NUNS prolazi kroz velika previranja a poslednji izbori u NUNS-u su pokazali da članstvo okreće leđa udruženjima koja su bila od presudnog uticaja na donošenje nekoliko medijskih strategija i medijskih zakona koji su unakazili medijsku scenu Srbije i zatvorili na stotine televizijskih i radio stanica. Imovina tih medija našla se u rukama tapkaroša a medijski radnici i novinari na ulici. Ni jedno od starijih udruženja tada nije reagovalo, i čak je dalo doprinos donošenju takvih zakonskih rešenja.

 

Upravo zbog toga  došlo je do formiranja nekoliko novih udruženja kao vid otpora koji su naglo ojačali,  međutim,  Medijska koalicija pokušava na sve moguće načine da ih ospori i marginalizuje. Poslednji nacrt Medijske strategije koju je forsirao NUNS, Lokal pres Asocijacija nezavisnih elektronskih medija. NDNV i ANEM mogla bi značiti kraj tri velika nacionalna medija kao što su Politika, Večernje Novosti i Tanjug.

 

Tome su se usprotivila udruženja okupljena u Medijskom savezu Srbije UMMR, PROUNS, DNV a tu je i jedan od najaktivnijih sindikata SINOS dok su svi ostali sindikati u dubokoj pasivi, i mnogi se pitaju da li uopšte postoje i čemu služe.

 

Sve to je nema sumnje uticalo i na članstvo ,,starih” udruženja koje je doduše kasno uvidelo šta se događa.

 

Posebna tema i kamen spoticanja je Savet za štampu koji će teško preživeti u ovom obliku zbog istrumentalizacije  jedne interesne grupacije ali, ukoliko bude sluha mogao bi izrasti u jednu veoma važnu instituciju ukoliko se revidira i ako ga prizna većina medijskih udruženja.

 

Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR); NUNS jedan od najodgovornijih za tabloidizaciju i pokušaj rušenja velikih medija

 

Čestitamo novoizabranom predsedniku i očekujemo da umesto borbe sa političarima krene u borbu za očuvanje onoga što je ostalo od medijske scene nakon višedecenijskog pustošenja. Spas nacionalnih medija kao što su Politika Novosti i Tanjug  i podršku lokalnim medijima koji su uspeli da prežive apokalipsu koju je na žalost podržalo udruženje na čijem ste od sinoć čelu.

 

,,Bez jasnog zaokreta i stava po tim pitanjima uzalud najavljujete  traženje podrške po Srbiji. Tamo će te naći olupine od nekadašnjih medija,  i retke preživele koji Vam neće poverovati da ste novi spasitelji. Gospodine Bodrožiću bez jasnog stava i zaokreta  po pitanju preživelih medija i ,,medijskog srca Srbije” i jasne ograde od  zla koje je Vaše udruženje nanelo  medijskoj zajednici nemate šta da tražite na tom mestu. Podsećamo Vas da su Vaši predhodnici uspeli da u nacrt nove Medijske strategije uguraju  sumanuta  rešenja koja će staviti katanac na srpske medijske brendove (Tanjug, Politiku i Novosti) i ostaviti ponovo na stotine novinara bez posla. To nikako nije borba za medijske slobode za koje se kao bajagi zaležete. Takvo ponašanje nanelo je nesagledive posledice i tabloidizaciju medija na koju toliko kukate. Zbog toga je NUNS koji sebe smatra reprezentativnim i spao na svega stotinak  članova, i nikako ne može biti reprezentativni. UNS je  predlogom amandmana napravio prvi korak a to očekujemo i od Vas. Očekujemo i od urednika velikih nacionalnih medija da se oglase, pogotovu onih o čijoj se glavi radi. Кo je tim ljudima vezao ruke i kako to da ih niko nikada nije pozvao bar za mišljenje”  kaže se u saopštenju UMMR.

IZVOR: UMMR

Najnovije