Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Crnobrnja o medijskoj strategiji: Brnabić da podnese ostavku

26.04.2018.

 

Reditelj Stanko Crnobnja ocenio je kao negativnu odluku vlasti da zaustave izradu medijske strategije. Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) izjavila je da su sve vreme govorili da je nedopustivo da se jedan strateški dokument usvaja bez prisustva struke.
"Rad na strategiji je od prvog momenta bio opterećen političkim pritiscima, radna grupa je bila pod neverovatnim političkim pritiskom, da bi sad došlo na sam vrh države da se donose političke odluke. Nije dobro da se donese takva odluka, a da javnost nema uvid u ono što je dosad urađeno", rekao je Crnobrnja u Novom danu.
On tvrdi da je strategija profesionalno urađena, a da je na stručnoj javnosti da je proceni.
"Iako su stručna udruženja izašla, ona sve vreme politički deluju na rad grupe", smatra Crnobrnja.
Dodaje da neko mora da podnese ostavku.
"Da li je to gospođa (Ana) Brnabić? Jeste. Ona šest meseci gleda, ne zna da menadžuje ministarstvom, ona je menadžer ozbiljnog sistema. Gleda kako struka napada ceo rad, prihvata da uđe u dijalog sa jednim delom te struke i nijednog trenutka ne pita radnu grupu šta se tu uopšte dešava", rekao je Crnobrnja i dodaje da je premijerka odgovorna jer nije donela na vreme strategiju.
Skandal je to što ovo što je urađeno nije objavljeno.
On podseća da je prethodna strategija prestala da važi još pre dve godine, a na osnovu koje je donet set zakona koji su izazvali dosta negativnih posledica.
"Mi smo se trudili da ih sagledamo i usmerimo ka tome kako da se one saniraju i krenemo u razvoj", kaže Crnobrnja.
On ističe da nije tačno da nema predstavnika novinarske struke u radnoj grupi, dodavši da se ne sme dopustiti da se bude talac nesloge novinarskih udruženja.
Prema njegovom mišljenju, priča o povlačnju države iz medija je izmišljena priča.
"Nijedna država se ne izvlači iz medija, ona samo ostaje u medijima onako kako misli da je strateški važno da ostane. Ni Amerika se nije izvukla iz medija. To je pogrešna tema. Ja sam pokušao sa kolegama da istaknem novu temu koja je aktuelna u Evropi a to je javno privatno partnerstvo", smatra Crnobrnja.
Filipović: Nedopustiva izrada bez prisustva struke
Tamara Filipović kaže da oni nisu politički delovali, kako je ustvrdio Crnobrnja, već da su govorili da je nedopustivo da se jedan strateški dokument usvaja bez prisustva struke.
"Mi nismo izašli iz radne grupe iz političkih razloga. Naši razlozi su bili to što nam se nije dopadala metodologija načina rada, jako dugo smo se borili sa ministarstvom da dođemo do situacije da mogu da postoje izdvojena mišljenja. Prvo smo imali problem kako da dođemo u tu radnu grupu", naglašava ona.
Ona ističe da je poruka da je radna grupa radila bez struke poslata od strane OEBS-a, kao i u godišnjem izveštaju Evropske unije.
"Verujem da su naši zvaničnici čekali taj izveštaj Unije o napretku Srbije, gde je navedena preporuka da medijska strategija mora da bude donesena na transparentan način", kaže Filipović i dodaje da bi NUNS učestvovao u javnoj raspravi da je strategija objavljena.
Dodaje da vlast pokušava uporno da novinare predstavi kao opoziciju i naglašava da novinari samo obavljaju svoj posao.
"Time što pitaju političare oni ne zastupaju određeni stav, već su samo postavili pitanje. Najgora stvar u ovoj državi je što se novinari konstantno predstavljaju kao opozicija i kao neko ko je političar. Mi nismo političari, mi samo radimo svoj posao i želimo da ga radimo u uslovima koji su normalni", poručila je Filipović.
Prema njenom mišljenju, vlasništvo u medijima nije najbitnija stvar već pitanje finansiranja i kontrole.
"Najveći problem je što država ne želi da povuče kontrolu nad medijima", smatra ona.

IZVOR:  N1

 

Najnovije