Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Etički urednik i expert došao glave Ninu, sad juriša po lokalu

27.11.2017.
Jerusalim

 

Nema sumnje da za sunovrat sa pozicije državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović može da zahvali onome koga je doveo, pozicionirao i figurativno rečeno postavio na zelenu granu, a to je gornjomilanovački srednjoškolac Petar Jeremić.
Etički urednik GM Info i delilac pravde i etike u Savetu za štampu nije imao časti da posle najvulgarnijih psovki upućenih najvišim predstavnicima države Srbije podnese ostavku na mesto u UNS-u. Možda ga je u tome podržala čuvena predsednica SUDA ČASTI koja zna šta Tramp doručkuje, Putin misli a Vučić smera, LJiljana Smajlović. Ali svejedno, Nino Brajović, koji je možda bio i najiskreni u ,,etičkoj“ družini, nije više nigde, a pitanje je da li će mu dozvoliti i da prikuplja kiriju od zakupaca koji prodaju gaće, majce i čarape u domu svih novinara, Resavska 28. Brajoviću se obilo o glavu ono na šta smo ga upozoravali, ali nije vredelo. Ehpert OEBSA nije uspeo da usavrši znanje veće od srednjeg, ali ga krase druge vrline.
Tako, na primer, ovih dana sa medijem u kojem je etički urednik neverovatnom snagom i inspiracijom juriša na svog kolegu i komšiju Bojana Neškovića iz Gornjeg Milanovca, koji sa kamerom dirinči i tezgari da bi preživeo posle rasturanja lokalne televizije. Bojan je baš slika i prilika kako se elita UNS - a odnosila prema svojim kolegama čije radno mesto je zbrisano medijskim zakonima i reformama, a u čijem donošenju su UNS - ovci itekako učestvovali. Da li im možda smeta što su pojedini medijski radnici uopšte u bilo kakvom poslu i pokretu? Ili misle da samo njih nekolicina ehperata treba da udeljuju sirotinji raji, a po svojim aršinima?
Nije Jeremiću smetalo kada je medij (GM INFO) gde je on ETIČKI urednik, samo dva meseca nakon osnivanja dobio skoro milion dinara narodnog novca, iliti duplo više od televizije u tom gradu? Nije valjda da se njegova ,,vrla“ urednica tek sada probudila i počela baviti istraživačkim novinarstvom, misleći da ako Bojan nestane iz posla, dolaze mnogo bolji dani? Zar taj OEBSOV ehpert misli da je slučajno najuren iz komisija skoro svih opština zapadne Srbije a UNS, na žalost, zbog takvih pao na najniže grane?
Ništa na ovom svetu nije slučajno, pa verovatno ni to. Samo su medijski radnici shvatili da nema sreće sa takvim tipovima, pa nismo čekali da prođemo kao Nino.
Udruženje medija i medissjkih radnika staje u odbranu svakog svog kolege koji se bori da preživi jer na to ima pravo. Mnogo ,,Bojana“ je ostalo na zgarištima opustošenih medija širom zemlje nakon Obradovića, Jeremića, Gruhonjića, Skroze, Gašija, Smailovića i ostalih koji nas upravo izvode iz mraka. To više ne može proći.
Udruženje medija i medijskih radnika

IZVOR: Glas zapadne Srbije

Najnovije