Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Škoru upozorenje pred otkaz

11.04.2016.
Škoro

Bivšem šefu Deska Večernjih novosti Srđanu Škoru, sada novinaru revije Zov, Kompanija Novosti 28. marta uputila je upozorenje pred otkaz, stavljajući mu na teret nepoštovanje radne discipline i neispunjavanje mesečne norme od 25 naslova. 
Pozivajući se na elektronsku evidenciju, zamereno mu je da je iz neopravdanih razloga odsustvovao s posla u novembru prošle godine 39 časova, u decembru 57, u januaru ove godine 28 časova, u februaru 25.
Škoro za Danas demantuje tvrdnje koje mu je uputio generalni direktor Novosti Ratko Dmitrović.
- Dmitrovićevo nezakonito stvaranje preduslova za davanje nelegalnog otkaza je samo nastavak progona kojim sam izložen počev od mog gostovanja na RTS 27. aprila 2014. godine. Počelo je zbog iznetih stavova u prelistavanju štampe Jutarnjeg programa RTS, a završava se zbog iznetih stavova u tekstu objavljenom 19. marta 2016. na mom blogu pod naslovom "Šta je sledeće Dmitroviću?" U ove dve godine ima nešto zajedničko što se prema meni permanentno sprovodi, a to je pre svega bezakonje, kršenje svih profesionalnih normi uz gaženje osnovnih ljudskih prava, diskriminacija i pokušaj da se posle izbacivanja iz "Večernjih novosti", isteram i iz Kompanije Novosti. I to zbog čega? Što smatram da je misliti svojom glavom prirodna stvar, a ne incident - naglašava Škoro i dodaje da ga Dmitrovićeve pretnje ne mogu uplašiti niti ućutkati.
Posebno je, kaže, opasno što se u javnosti stiče utisak da iza svih ovih nezakonitih mera i progona stoji država i najjača partija na vlasti, budući da su i postavili rukovodstvo Novosti.
- Stalno kršeći zakon, u šta se svako može uveriti, Dmitrović se ponaša kao osoba iznad zakona koja je uobrazila da je jača i od države. Kako drugačije objasniti činjenicu da je bez imalo blama i stida kaznio odgovornog urednika Zov, Zorana Milovića, sa deset odsto od plate, jer je ovaj odbio da prekrši zakon i kazni me po Dmitrovićevoj želji i nahođenju - navodi Škoro.
On podseća da je najpre smenjen sa mesta šefa deska, a potom i izbačen iz lista Večernje novosti i prebačen u list Sport , koji je bio namenjen za gašenje ili prodaju Saši Mirkoviću i Aci Lukasu.
- Desilo se ovo drugo. I tada mi je pod pretnjom otkaza i na nezakonit način traženo da se moj radni ugovor transferiše u diskografsku kuću Saše Mirkovića Beoton ili da sam sebe proglasim tehnološkim viškom. Kako sam i jedno i drugo odbio jer je reč o nezakonitom postupanju, prebačen sam u list Zov na poslove novinara sa najnižom mogućom platom i radnom normom koju je u listu koji izlazi dva puta mesečno praktično nemoguće ispuniti - zaključuje Škoro.
Sindikat: Odmazda i zastrašivanje
Sindikat novinara Srbije ocenio je da je upozorenje pred otkaz koje je Srđan Škoro dobio odmazda zbog teksta koji je pomenuti novinar objavio na svom blogu 19. marta 2016. godine pod naslovom "Šta je sledeće Dmitroviću?". "Prema Zakonu o javnom informisanju i Kolektivnom ugovoru, novinar ne može da snosi posledice kada iznosi tačne podatke, te izražava mišljenje u skladu sa propisima i pravilima novinarske profesije", upozorava sindikat. Kada je reč o elektronskoj evidenciji radnih sati, zbog koje se Škoro tereti, Sindikat novinara Srbije smatra da je ovakav sistem nadzora i kontrole uveden isključivo radi zastrašivanja "nepodobnih".
IZVOR: "Danas"

Najnovije