Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

SINOS istraživao kako se u Despotovcu primenjuje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom (1)

09.07.2022.

SINOS istraživao kako se u Despotovcu primenjuje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom (1)
 
Od opštine - ulazne rampe za javne ustanove
U okviru medijskog projekta „Jednaki pred zakonom – zapošljavanje teže zapošljivih lica“ istraživali smo kako se u Despotovcu primenjuje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kojim se reguliše pravo na rad najteže zapošljivih lica. Donošenjem ovog zakona stvoreni su uslovi za uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života na ravnopravnoj osnovi - u skladu sa profesionalnim sposobnostima. Ovo je bar bila namera zakonodavca. Međutim, devet godina nakon usvajanja Zakona, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i iskustvima nezaposlenih osoba sa invaliditetom nije ostvaren značajan pomak u smanjenju broja nezaposlenih lica iz kategorije osoba sa invaliditetom na tržištu rada.
U skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, poslodavci koji imaju više od 20 zaposlenih u obavezi su da u radnom odnosu imaju i osobe sa invaliditetom, a ako ih ne zaposle, dužni su da plate takozvane penale u iznosu od 50 odsto prosečne republičke zarade. Ova sredstva se koriste za profesionalnu rehabilitaciju OSI (dokvalifikaciju, prekvalifikaciju, stručno usavršavanje). Treća mogućnost koju Zakon predviđa je da poslodavci sklope ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i na taj način doprinesu poslovanju ovih preduzeća. 
Za poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom predviđene su brojne olakšice: oslobađanje plaćanja doprinosa, subvencije za otvaranje novih radnih mesta ili za prilagođavanje radnog mesta. Sve ove zakonske obaveze i olakšice, ipak, nisu dale očekivane rezultate po pitanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Na evidencijama službe za zapošljavanje još je veliki broj osoba sa invaliditetom, a među njima najviše je onih koji nemaju radnog iskustva. Кao neke od najvećih prepreka, savetodavci za zapošljavanje NSZ navode ukorenjene predrasude i stereotipe ili, sa druge strane, nerealna očevikanja poslodavaca. Tako se formalno prijavi potreba za zapošljavanjem OSI, ali kad nezaposlena lica odu na razgovor za posao onda se od njih očekuje puno ili čak duže od punog radno vreme, rad u neadekvatnim uslovima i izvan profesionalnih sposobnosti ovih lica.
o Rad pod posebnim uslovima
Što se tiče opštine Despotovac, situacija je slična kao i u celoj Srbiji -poslodavci se radije opredeljuju da plate penale, jer još postoje stereotipi, odnosno verovanje da lica sa invaliditetom nisu u mogućnosti da adekvatno odgovore poslovima na kojima bi trebalo da budu angažovana, tako da je stanje društvene svesti i dalje jedna od glavnih prepreka za primenu odredbi ovog Zakona.
- Iako postoji zakonska obaveza da firme, naravno uz određene pogodnosti, zapošljavaju invalide, ovu zakonsku obavezu poštuje samo komunalno preduzeće „Stan“ u Despotovcu, a određeni broj njih radi i u JP PEU „Resavica“, ali pod posebnim uslovima. U komunalnom preduzeću dobijaju lakše poslove, poput inkasanata, odnosno vršenja naplate određenih usluga, naplate parkiranja ili pijačnih usluga, a omogućava im se i neka vrsta skraćenog radnog vremena, čime je zadovoljena forma njihovog radnog angažovanja – kaže Momčilo Vuksanović, poznatiji kao Moma Brada, predsednik Udruženja penzionera opštine Despotovac i poslanik Skupštine Srbije.
On dodaje da na području opštine Despotovac ne postoji nijedno udruženje invalida, bez obzira da li su radno angažovani ili ne, tako da ne postoje podaci o njihovom položaju, ni problemima sa kojima se najčešće susreću. Registrovano udruženje invalida ne teritoriji ove opštine ne postoji. Ivalidi rada najčešće se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad, kao korisnici dodatka za pomoć i negu drugog lica. Ovaj dodatak koristi 100 lica iz Gornje Resave.
Ne postoji ni Udruženje penzionera invalida rada. Oni su članovi samo Udruženja penzionera opštine Despotovac. Od 5.300 penzionera na teritoriji Gornje Resave, u njega je učlanjeno 1.200 Despotovčana, od kojih 30 do 40 odsto čine invalidi rada.
o Кancelarija od oktobra
- Prvi moj korak kao narodnog poslanika u novom sazivu Skupštine Srbije biće otvaranje Кancelarije narodnog poslanika u kojoj bi svi žitelji, bez obzira na stranačko opredeljenje, mogli da dođu, iznesu svoje predloge, sugestije, molbe, o čemu bih ja potom mogao da govorim u Narodnoj skupštini. Želja mi je da pokušam da zajedno nađemo neka kvalitetnija rešenja ne samo za invalide, već za sve žitelje Gornje Resave. U svakom slučaju, kako će to biti prva takva kancelarija u despotovačkoj opštini, Resavci će imati direktan kontakt sa narodnim poslanikom i mogu da kažu šta ih muči – dodaje Vuksanović.
Jedan od invalida, koji je u detinjstvu preležao cerebralnu paralizu i druge bolesti, a koji je uspeo da se zaposli je Bojan Obradović (50). On je godinu dana radio u Udruženju obolelih lica „Pomoravlje-Paraćin“ u Paraćinu, pa je od 1. juna 2011. godine, kao invalid druge kategorije, zaposlen u Кomunalnom preduzeću „Stan“ u Despotovcu:
- Evo već 11 godina radim na radnom mestu na parking servisu, odnosno vršim naplatu vozačima koji svoja vozila ovde parkiraju. Zadovoljan sam odnosom rukovodstva, ali i ostalih zaposlenih prema meni. Niko me ne požuruje i ne tera da radim nešto što ne mogu. Sve poslove obavljam svojim tempom. Radim 8 sati i trudim se da budem dobar radnik, koliko je to u mojoj moći. Redovno primam platu, imam prava na godišnje odmore, bolovanja – kaže Obradović.
On dodaje da ima povlastice na pojedine lekove. Jedino bi od Zavoda za socijalno osuguranje tražio da dobije banjsko lečenje, jer je pre tri godine povredio kuk. Banjsko lečenje dobio je samo jednom, a nema novca da o svom trošku ode na lečenje i rehabilitaciju.
-Mislim da bi invalidna lica trebalo da imaju prednost prilikom zapošljavanja. Ovde sam se zaposlio kada sam imao 39 godina, što je veoma kasno. Izdržavam roditelje koji imaju po 68 godina i nemaju nikakva primanja – dodaje Obradović.
Lokalna samouprava Despotovac je napravila ulazne rampe za sve javne ustanove na području opštine, pa je invalidima omogućen pristup, odnosno mogu da se kreću samostalno.
IZVOR: SINOS
Tekst je sufinansiran sredstvima lokalne samouprave Despotovac. Stavovi izneti u tekstu nužno ne izražavaju stavove organa  koji je sufinansirao projekat.

Najnovije