Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кako do boljeg položaja novinara i medijskih radnika u Кragujevcu?

17.08.2021.

 

Sindikat novinara Srbije organizovao je okrugli sto „Кako do boljeg položaja novinara i medijskih radnika u Кragujevcu?“
Cilj je da se pred izmenu Zakona o informisanju i medijima od kolega novinara čuju predlozi kako unaprediti socijalno-ekonomski status novinara i zaposlenih u medijima što presudno utiče na njihov profesionalni rad.
Pored predloga koje je ranije uputio SINOS, a tiču se formiranja lokalnih i regionalnih javnih servisa i modela njihovog finansiranja, na tribini u Кragujevcu je zaključeno da je neophodno uvesti u zakon definiciju novinara da bi ostvarivanja prava iz zakona bila realna.
Sindikat novinara Srbije ostaje pri ranijim predlozima koji uvode formiranje lokalnih i regionalnih javnih servisa, i koji nisu bili prihvaćeni u Medijskoj strategiji.
Za predlog o lokalnim i regionalnim servisima i Brisel se izjasnio da je dobra ideja.
SINOS je predložio i način njihovog finansiranja prema kome bi lokalni budžeti odvajali dva odsto sredstava, jedan procenat za finansiranje tih redakcija, a jedna posto za projektno finansiranje.
Pred najavljene izmene Zakona o informisanju i medijima SINOS izlazi sa dodatnim predlozima: da se promeni način izbora članova komisija koji odlučuju o raspodeli novca, kao i da reprezentativnost sindikata umesto dosadašnjih 15 odsto ubuduće čini 5 odsto članstva zaposlenih, kao i zalaganje za potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.
Lokalni mediji su na ivici opstanka.
Članovi SINOS–a naglašavaju da ne može da se očekuje od poslovodstva, vlasnika ili menadžmenta medija da prihvate inicijative o socijalnom dijalogu.
Predstavnici Sindikata novinara Srbije godinama unazad zalažu se za opstanak lokalnih medija, unapređenje položaja i bezbedan rad kolega u štampanim ili elektronskim medijima.
I pored podrške Evropske federacije novinara iz Brisela, njihove argumente država nije usvajala, a novinarska udruženja imala potpuno suprotna stanovišta o statusu medijskih kuća.

IZVOR: RTK

Najnovije